Twee jaar discussie over nieuw wc-icoontje

Nog voor de zomer worden 120 bezoekerstoiletten van de Vlaamse overheid gender- of geslachtsneutraal. De man-vrouwicoontjes ruimen plaats voor een eenvoudig woordje: WC. Bijna twee jaar duurde het om tot die beslissing te ­komen.

Meer dan anderhalf jaar geleden kondigde de Vlaamse overheid aan genderneutrale toiletten te installeren in haar kantoorgebouwen. Alleen moesten ze nog op zoek naar een geschikt logo om aan te geven dat de wc’s door iedereen gebruikt mogen worden. En dat heeft bloed, zweet en tranen gekost. Bijna twee jaar lang.

‘Elk beeld had zijn voor- en tegenstanders’, vertelt Frank Geets, ­administrateur-generaal van het Agentschap Facilitair ­Bedrijf. Uiteindelijk is het een bordje geworden met daarop WC. ‘Simpel. En iedereen kent het’, aldus ­Geets. ‘Voor ­mindervaliden komt er nog een extra opschrift, dat we nog moeten uitwerken.’

Het lijkt vergezocht, maar volgens Çavaria, de belangenvereniging van holebi’s en transgenders, is het meer dan ooit nodig. ‘Sommige mensen voelen zich man noch vrouw. Anderen ogen androgyn of zijn transgender en worden ­wegens hun uiterlijke kenmerken aangesproken dat ze de foute wc gekozen hebben. Dat zijn pijnlijke situaties’, zegt woordvoerder Jeroen Borghs.

Nog voor de zomer worden 120 bezoekerstoiletten aangepakt. Voorlopig kan het plan enkel uitgevoerd worden in de publieke ruimtes van Vlaamse overheidsgebouwen. In ons land eist de arbeidswetgeving nog altijd dat de werkgever zorgt voor gescheiden toiletten. Toch wil de overheid op termijn volledig genderneutraal worden.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) voegde eerder een ‘x’ toe naast ‘m/v’ bij overheidsvacatures. ‘In onze nieuwe gebouwen zullen er genderneutrale toiletten komen voor iedereen. Elke wc krijgt dan een eigen wasbakje’, besluit Geets.