Poetin 'wil zich niet mengen in de Franse verkiezingen'
Foto: Reuters
Met nog een maand te gaan tot de Franse verkiezingen, geeft Marine Le Pen, voorzitster van het extreemrechtse Front National, met haar bezoek aan Moskou een sterk pro-Russisch signaal af. Tijdens hun ontmoeting zou de Russische president Vladimir Poetin echter gezegd hebben zich 'niet te willen mengen in de Franse verkiezingen'.

Ook heeft Poetin vrijdag tegen Le Pen gezegd hebben dat hij 'het recht heeft om iedere Franse politicus te ontmoeten' als hij dat wil. Dat meldt persbureau Reuters. Le Pen, een uitgesproken bewonderaar van de Russische president, bracht een bezoek aan de Doema - het Russische parlement - op uitnodiging van Leonid Slutsky, de voorzitter van de parlementaire commissie voor buitenlandse zaken. In gesprekken met Russische parlementsleden bekritiseerde de FN-leidster de sancties van de Europese Unie tegen Rusland.

Na afloop verklaarde Le Pen dat Vladimir Poetin 'een nieuwe visie' van een 'multipolaire wereld' vertegenwoordigd. 'Ik ben voorstander van een multipolaire wereld en van samenwerking tussen vrije naties. Ik denk dat hij (Poetin) ook een nieuwe visie vertegenwoordigt' van de wereld, zei ze op een persconferentie in Moskou. De voorzitster van het Front National ligt op kop in de peilingen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

'Nieuwe wereld'
Le Pen had het over een 'nieuwe wereld' die de jongste jaren ontstaan was, 'de wereld van Vladimir Poetin, de wereld van Donald Trump in de Verenigde Staten, de wereld van Modi in India'. Ze deelt met deze landen een visie van 'samenwerking en niet van onderwerping'.

Volgens het persbureau Tass pleitte de Franse presidentskandidate voor nauwere banden met Rusland. De omstandigheden zijn zo moeilijk dat Frankrijk en Rusland hun krachten moeten verenigen in de strijd tegen terrorisme, zei ze. Ze stelde naar verluidt voor dat de geheime diensten informatie zouden uitwisselen in de strijd tegen terreurgroepen.

Eerste ontmoeting
Het was volgens het Kremlin de eerste ontmoeting tussen Poetin en Le Pen. Met het bezoek aan Moskou schaaft de rechts-populistische politica aan haar internationale profiel.

Marine Le Pen is de extreemrechtse kandidate bij de presidentsverkiezingen in Frankrijk, haar belangrijkste tegenstander is de 39-jarige centrumkandidaat Emmanuel Macron. Een andere kanshebber is François Fillon (Les Republicains), die op dit moment echter verwikkeld is in een corruptieschandaal.

Peilingen
Volgens de peilingen van vrijdag zou Le Pen de eerste ronde van de Franse verkiezingen winnen met 25 procent van de stemmen, Macron staat op 24 procent en Fillon op 19 procent. Mocht het in de tweede ronde gaan om Fillon versus Le Pen dan voorspellen de peilingen winst voor Fillon (57 procent) en verlies voor Le Pen (43 procent). De eerste ronde van de Franse verkiezingen vindt plaats op 23 april, de tweede op 7 mei.