Mohamed R. aangehouden voor ‘poging tot terroristische moord’
Foto: EPA

De man die gisteren met zijn auto over de Antwerpse Meir raasde, is aangehouden voor poging tot terroristische moord en inbreuk op de wapenwetgeving.

Gisterochtend reed Mohammed R. met zijn auto met hoge snelheid de Meir op. Toen Belgische militairen het voertuig probeerden tegen te houden, nam de bestuurder de vlucht. Uiteindelijk kon hij aan de Sint-Michielskaai worden onderschept. In de koffer van de wagen werden wapens gevonden.

Op het moment van zijn arrestatie was de man duidelijk onder invloed. Dat maakte het moeilijk om hem te ondervragen. Het was gisteravond dan ook niet duidelijk of hij effectief van plan was om een aanslag te plegen of gewoon stomdronken was.

Vanmorgen werd de man ondervraagd door de onderzoeksrechter. Die besliste om de man aan te houden voor poging tot terroristische moord, poging tot slagen en verwondingen in een terroristische context en inbreuk op de wapenwetgeving. Het federale parket wijst er wel dat op het nog niet zeker is of de man effectief terroristische motieven had.

Mohamed R. heeft niet het profiel van een terrorist. Hij staat noch in Frankijk noch bij ons op een lijst van geradicaliseerde personen. Bij de Franse politiediensten staat hij wel bekend in verband met drugs, verboden wapenbezit en geweld.

De advocaat van de verdachte, Raoul Vermeulen, wou geen commentaar kwijt bij zijn aanhouding.