Ageas neemt Amsterdams gerechtshof in
Foto: BELGA

De Ageas-schikking van 1,2 miljard euro in het oude Fortis-dossier domineert vandaag de agenda van het Amsterdams gerechtshof. Onder meer de rijkste Belg, Alexandre Van Damme, verzet zich tegen de schikking.

Het Amsterdams Gerechtshof hoort op dit moment de partijen in verband met de schikking van Ageas in verband met het Fortis-verleden. Met een bedrag van 1,2 miljard euro probeert Ageas definitief een punt te zetten achter alle betwistingen als gevolg van de val van Fortis. Het gaat om de grootste schikking ooit in Europa én één van de tien grootste naar Amerikaanse normen.

Ageas verdedigde deze ochtend al de schikking omstandig. Momenteel is het woord aan een reeks aandeelhoudersverenigingen zoals het Nederlandse VEB en het Belgische aandeelhouderskantoor Deminor. Ageas en medestanders vragen de rechtbank de schikking die op maart vorig jaar tot stand kwam, algemeen bindend te verklaren. De rechtbank moet oordelen of de schikking redelijk is én of de aandeelhouders op representatieve manier vertegenwoordigd zijn.

Advocaat Harm Jan De Kluiver (De Brauw) zegt dat de rechtbank in zijn afweging rekening moet houden met de massale steun. ‘Van de meer dan 100.000 aandeelhouders die Ageas heeft aangeschreven, zijn er maar tien die gevraagd hebben het woord te nemen.’ De enige partij van enige omvang die zich verzet, is Consumentenclaim BV. Die claimt meer dan 1.000 aandeelhouders achter zich te hebben.

Volgens Paul Coenen van de VEB zitten bij die aandeelhouders aardig wat partijen die de schikking wel steunen. ‘We hebben 78 VEB-leden gevonden in die groep, we hebben hen om informatie gevraagd en wat blijkt? Velen weten niet dat ze opgevoerd worden als tegenstander, hebben nooit de eisenbundel van Consumentenclaim gezien.’ Coenen citeerde een mail van een lid van Consumentenclaim die expliciet zegt dat hij de schikking positief vindt. Een andere zich verzettende aandeelhouder die Consumentenclaim opvoert blijkt al zeven maanden geleden overleden te zijn. De erfgenamen verzetten zich niet.

Geld voor iedereen

Consumentenclaim krijgt hier het verwijt enkel winstbejag na te streven en pas in actie te zijn getreden drie maanden nadat Ageas de schikking bekend maakte. Maar ook de VEB en Deminor worden niet armer van de schikking. VEB krijgt 25 miljoen euro, Deminor 10,5 miljoen. De VEB argumenteert dat het operationeel verlieslatend is en met dit geld een reserve heeft om verder zijn ledenbelang te verdedigen. Ze vindt de compensatie van 2 procent van het bedrag ook redelijk.

Koen Rutten, advocaat voor Deminor, wees erop dat Ageas ingevolge het ‘Vie d’Or-arrest’ gehouden is om de onkosten van de belangenorganisaties te verdedigen.

De VEB vindt dan weer dat er geen alternatief is dan de schikking goed te keuren. Het alternatief is jarenlang verder procederen. ‘Alles bij elkaar zijn we dan nog 15 jaar bezig. Aandeelhouders blijven dan met lege handen achter en oplopende verhaalkosten.’

Aandeelhouders krijgen via de schikking minder dan 1 euro per aandeel. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen actieve en niet-actieve claimers. Aandeelhouders die zich aansloten bij belangenorganisaties met het oog op een schadevergoeding krijgen één derde meer dan aandeelhouders die niets deden.

Opt-out

Consumentenclaim vindt dit unfair omdat de schade van de aandeelhouders identiek is. Maar Dennis Horeman, advocaat van De Brauw die optreedt voor Ageas, omschreef de passieve aandeelhouders als ‘free riders’. ‘Daar bedoel ik niets negatief mee, maar dat is wat ze zijn.’ Hij vindt de premie voor de actieve aandeelhouders gepast. ‘Zonder hun actie bleven de passieve eisers met lege handen achter.’ De verdedigers van de schikking gaven Consumentenclaim fijntjes mee dat als ze het niet eens is met de schikking, ze maar voor de ‘opt-out’ clausule moet kiezen. Dat houdt in dat Consumentenclaim aangeeft niet mee te doen met de schikking en verder gaat procederen. Maar een opt-out belet niet dat partijen die het wel eens zijn, dan toch hun vergoeding krijgen.

Opvallend is dat alhoewel het Nederlandse advocaten zijn die hier de debatten domineren, achter hen vooral Belgen zitten. Adriaan De Gier van FortisEffect zei dat van zijn ruim 14.000 klanten, meer dan de helft uit België komen. De Gier vroeg initieel aan zijn leden dat ze bij compensatie 22,5 procent zouden afdragen aan hem. ‘Ik heb dit na de schikking teruggebracht naar 10 procent’, zegt hij.

Deze namiddag is het uitkijken wat de tegenstanders in de strijd kunnen werpen én wat de rijkste Belg, AB InBev-strateeg Alexandre Van Damme laat bepleiten. Van Damme verloor eerder in Brussel een procedure maar tekende beroep aan.