Belgische ontwerpers maken kans op zelfde modeprijs
Foto: AFP

Twee kansen op vijf dat een Belgische ontwerper dit jaar de CFDA Award voor beste ontwerper mannenkleding mee naar huis neemt: zowel Raf Simons als Tim Coppens zijn genomineerd in deze categorie van de Amerikaanse modeprijzen.

Raf Simons heeft zijn entree in New York niet gemist. De eerste collectie die hij ontwierp voor zijn nieuwe werkgever Calvin Klein viel erg in de smaak en dat levert hem twee nominaties op voor de CFDA Awards, de ‘Oscars van de mode’ die door de Amerikaanse modesector zelf worden gekozen.

In de categorie ‘beste ontwerper vrouwenkleding’ wordt hij beoordeeld tegenover kanonnen zoals Marc Jacobs, Joseph Altuzarra, Jack McCollough en Lazaro Hernandez (Proenza Schouler), en Ashley en Mary-Kate Olsen (The Row).

Simons is ook genomineerd in de categorie ‘beste ontwerper mannenkleding’, maar daar moet hij het opnemen tegen Tim Coppens, die andere Belg die het mooie weer maakt in New York met enerzijds zijn eigen label en anderzijds zijn collecties voor Under Armour. Naast de twee Belgen maken ook Robert Geller, Thom Browne en Todd Snyder kans op de titel.

Demna Gvasalia, man achter Balenciaga en Vetements en ex-modestudent van de Academie van Antwerpen, is er alvast zeker van dat hij bij de uitreiking van de prijzen begin juni de International Award mee naar huis mag nemen.

Verder wordt ook Franca Sozzani postuum geëerd met de Fashion Icon Award. De voormalige hoofdredactrice van Vogue overleed in december op 66-jarige leeftijd. Vorig jaar werd die prijs nog uitgereikt aan Beyoncé.