Gentse voorbeeldfabriek ArcelorMittal werft 100 arbeiders aan
De trots van ArcerlorMittal in Gent: een hoogtechnologische, nieuwe oven. Foto: BELGA

In de Gentse staalfabriek van ArcerlorMittal komen er 100 jobs bij. In Luik gaat het om een tiental jobs.

ArcelorMittal gaat meer dan 100 nieuwe arbeiders aanwerven voor de Gentse fabriek, het vroegere Sidmar. Ook in Luik moet er extra personeel komen: een goed tiental. Dat zegt Matthieu Jehl, CEO van ArcelorMittal Gent-Luik, in een interview met de Franstalige zakenkrant L’Echo.

‘We hebben nood aan zeer gespecialiseerde profielen in het mechanisch en elektrisch onderhoud”, aldus de Fransman. De groep investeert dit jaar 133 miljoen euro in innovatie (80 procent in Gent, 20 procent in Luik), en in het verbeteren van de luchtkwaliteit in Gent en het productieproces.

Deze enveloppe komt bovenop het in 2012 aangekondigde budget van 138 miljoen dat moest dienen om de Luikse activiteiten te herlanceren na een gedeeltelijke sluiting. ‘Die 138 miljoen euro is volledig geïnvesteerd. De projecten zijn begonnen en voor het merendeel al gerealiseerd’, aldus Jehl. Nog volgens de CEO zijn de twee ArcelorMittal-sites op het vlak van competitiviteit goed geplaatst.

Voorbeeld

De fabrieken van Gent en Luik staan binnen ArcerlorMittal te boek als absolute voorbeeldfabrieken. Het zijn piloot­fabrieken voor de ontwikkeling van fortiform. Dat is een staalproduct dat in koude vorm kan worden bewerkt en auto-onderdelen tien tot twintig procent lichter maakt. Met dat ‘staal van de toekomt’ wil ArcerlorMittal de concurrentie aangaan met het goedkope Chinese staal dat de markt overspoelt.

In Gent werd daarom geïnvesteerd in een gloednieuwe oven van 49 miljoen euro. De keuze voor Gent is geen toeval, luidt het. ‘Hier bestaat een traditie van product­vernieuwing’, stelde Jehl een jaar geleden in De Standaard. ‘Zestig procent van alle producten die vandaag in Gent worden gemaakt, bestonden tien jaar geleden nog niet.’

Met 800 ton staal per uur is de Gentse fabriek bovendien uiterst productief. Ook werd er sterk ingezet op energie-efficiëntie, en moest de nieuwe oven de CO²-uitstoot per ton staal er het laagste maken van de hele staalsector.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig