Mayeur pleit voor oprichting moskeefabriek
Foto: BELGA

De burgemeester van Brussel, Yvan Mayeur, stelt voor om voor de islam een model uit te werken naar het voorbeeld van de bestaande kerkfabrieken. Dat heeft hij gezegd op de RTBF-radio. Door het oprichten van zo’n ‘moskeefabriek’ zou de gemeente meer controle kunnen uitoefenen op de eredienst.

'Ik wil een gematigde islam organiseren in Brussel', aldus de Brusselse burgemeester. Mayeur deed de voorbije dagen wat stof opwaaien met zijn uitspraken dat alle moskeeën in handen zijn van salafisten.

Net als andere politieke verantwoordelijken meent Mayeur dat er een probleem is met de financiering en de erkenning van moskeeën en dat de deur open staat voor buitenlandse beïnvloeding.

'Ik heb regelmatig contact met twee groepen van burgers die een moskee willen bouwen en die de normen willen volgen. Zij vragen steun van de overheid. We moeten open staan voor die vraag en erop antwoorden (...). Ik stel voor dat de overheid participeert in de financiering en controle, een beetje naar het voorbeeld van het model van de kerkfabrieken', aldus Mayeur.