Mohamed R. zat woensdagnacht nog in de cel
De Antwerpse Meir Foto: afp
Een paar uur voor Mohamed R. over de Meir raasde, zat hij nog in een Antwerpse politiecel. Was R. van plan om een aanslag te plegen, of was hij gewoon stomdronken?

Was Mohamed R., (39)  een Fransman van Tunesische afkomst uit Lens, van plan om een aanslag te plegen donderdagochtend op de Meir? Of was hij gewoon stomdronken en/of onder invloed van drugs toen hij even voor elf uur met zijn rode Citroen C5 op de Meir verzeilde?  Donderdagavond was er nog altijd geen definitieve duidelijkheid over wat de ware bedoelingen van de man waren geweest. 

Net doordat hij gisteren bij zijn arrestatie duidelijk onder invloed was, was het nog niet mogelijk om hem te ondervragen. Volgens  gerechtelijke bronnen zou er bij zijn arrestatie een lege fles whisky in zijn wagen hebben gelegen.  

In de koffer van het voertuig werden verschillende steekwapens, naar verluidt gaat het om ninja-messen, een riot gun en een bus met onbekende inhoud aangetroffen.  Maar Mohamed R. heeft niet het profiel van een terrorist. Hij staat noch in Frankijk noch bij ons op een lijst van geradicaliseerde personen. Bij de Franse politiediensten staat hij wel bekend in verband met drugs, verboden wapenbezit en geweld. 

Partnergeweld

Mohamed  R. en zijn vriendin Yveline D. waren woensdagavond al in Antwerpen. Dat vernam De Standaard. Wat ze hier kwamen doen, is onduidelijk. Woensdagavond rond 22 uur kreeg de politie een oproep van een buurtbewoonster uit Hoboken. Zij had Yveline D. op straat gevonden met een bebloed aangezicht. Toen de politie ter plaats kwam, vertelde de vrouw dat ze uit Lens, Frankrijk was gekomen met de trein, dat haar handtas gestolen was en dat de overvaller haar een kopstoot had gegeven. Even later kwam Mohamed R. ter plaatse.  

De agenten vermoedden dat hij het zelf was die zijn vriendin had geslagen -er zat bloed op zijn aangezicht- maar zowel zij als hij ontkenden dat. 

De agenten pakten R.  dan maar op omdat hij geen geldige papieren had. Hij werd opgesloten in een politiecel. De auto van R. werd op dat moment niet gecontroleerd.  Rond 2u.30 werd R. terug vrijgelaten met een bevel van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) op zak om het grondgebied te verlaten.  

Maar het grondgebied verlaten deed Mohamed R. dus duidelijk niet want rond kwart voor elf dook hij met zijn rode Citroën C4 op in de buurt van de Meir in Antwerpen. Wat hij in de uren tussen zijn vrijlating en zijn dolle rit op de Meir heeft gedaan, is nog niet duidelijk.