‘Russische kandidate kan via satellietverbinding meedoen aan songfestival’
Joelia Samojlova. Foto: EPA

Krijgen we een primeur in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival? De European Broadcasting Union (EBU) stelde alvast voor om de Russische kandidate Joelia Samojlova - die Oekraïne niet binnen mag - via een satellietverbinding te laten zingen in de show.

Gisteren maakte Oekraïne bekend dat Joelia Samojlova het land niet binnen mag om deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival, dat dit jaar plaatsvindt in Kiev. Samojlova trad in 2015 op op het schiereiland de Krim, dat door Rusland is geannexeerd. Ze had daarvoor toen geen goedkeuring van Kiev.

Rusland reageerde woedend en dreigde ermee het Eurovisiesongfestival in de toekomst te boycotten. Organisator EBU heeft nu echter een oplossing klaar. ‘Om de apolitieke karakter van het festival te behouden, heeft het EBU hard gewerkt om deze situatie op te klaren’, klinkt het in een mededeling.

‘Het EBU zal voor het eerst aan Channel One Russia de mogelijkheid bieden om Julia live te laten deelnemen aan de tweede halve finale via de satelliet. Dit is nooit eerder gebeurd in de zestigjarige geschiedenis van het Eurosongfestival, maar in de geest van de waarden van inclusie en het thema ‘Vier Diversiteit’ van dit jaar, hebben we beslist om ervoor te zorgen dat alle 43 inzendingen kunnen deelnemen.’

Ondertussen blijft de organisatie in onderhandeling met de Oekraïense autoriteiten om Samojlova in Kiev te krijgen. ‘Die optie draagt natuurlijk onze voorkeur weg. Maar we vinden het belangrijk dat er niet aan politiek wordt gedaan op het Eurosongfestival, en daarom hebben we een oplossing voorgesteld die deze politieke twisten overstijgt.’