Israëlische tiener gearresteerd na reeks bommeldingen tegen joodse centra in de VS
Foto: AFP

Een Israëlische tiener is donderdag gearresteerd na een internationaal onderzoek naar een reeks bommeldingen tegen joodse centra in de Verenigde Staten. De arrestatie gebeurt na maanden samenwerking tussen de Israëlische autoriteiten en buitenlandse politiediensten zoals de FBI. Dat meldt politiewoordvoerder Micky Rosenfeld.

De 19-jarige joodse Israëli pleegde tientallen dreigtelefoontjes naar Joodse centra over heel de Verenigde Staten, maar ook naar Australië en Nieuw-Zeeland, voegde Rosenfeld eraan toe.

De politie verzamelde bewijzen in de woning van de verdachte in het zuiden van Israël, nadat hij voor verhoor was meegenomen. Volgens de krant Haaretz heeft de verdachte de dubbele Amerikaans-Israëlische nationaliteit. Door middel van technologie maskeerde hij zijn identiteit om bedreigingen te uiten, waardoor wereldwijd ‘angst en paniek werd veroorzaakt in de joodse gemeenschappen’, aldus Rosenfeld. Een keer was een vliegtuig genoodzaakt een noodlanding uit te voeren, na een bommelding van de verdachte.

Sinds begin 2017 deelden joodse centra in een twintigtal Amerikaanse staten van Colorado tot New York mee dat ze meer dan 100 valse bommeldingen hadden ontvangen.

De stijging van het aantal bommeldingen, maar ook de vernieling van verschillende joodse kerkhoven, hebben het debat weer doen opleven over een groeiend antisemitisme in de VS.