Hoe verdachte ongestoord de Meir kon oprijden
Foto: SDB

Hoe komt het dat iemand met hoge snelheid de drukste straat van Antwerpen kon oprijden? Beide kanten van de Meir worden afgesloten met verdwijnpalen en vlaggenbakken, maar die laatste obstakels worden iedere dag geplaatst om 11 uur.

Na de aanslag in Nice beslisten verschillende steden om het eventuele terroristen moeilijker te maken om met een gemotoriseerd voertuig binnen te dringen tot in het drukke centrum. Zo werden tijdens de Gentse Feesten betonblokken geplaatst aan de rand van de drukke kuip van Gent.

Ook in Antwerpen besliste het stadsbestuur om de drukke winkelstraat de Meir veiliger te maken. Sinds 19 juli worden aan het ene eind van de Meir - de Meirbrug - iedere ochtend zware vlaggenbakken geplaatst door politie of aanwezige militairen. Die worden om 19 uur weer aan de kant gezet. Aan de andere zijde staan palen die in de grond kunnen verdwijnen. Buiten die uren blijft de doorgang voor auto’s en vrachtwagens mogelijk, zodat ook leveranciers de winkels kunnen bevoorraden.

De verdachte Fransman reed om 10.45 uur de Meir op. Een kwartier later was dit niet meer mogelijk geweest.

‘Die verplaatsbare vlaggenbakken vormen een tijdelijke maatregel tot een vaste afsluiting kan worden voorzien’, zegt Johan Vermant, woordvoerder van burgemeester De Wever. ‘Dat was al gepland. Wij gaan voort op advies van de politie.’

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig