'Het is goed dat minister Weyts beslist heeft om de activiteiten van het slachthuis stil te leggen, maar het is eigenlijk ongehoord dat er anno 2017 nog undercoverbeelden nodig zijn om zulke walgelijke vormen van dierenmishandeling bloot te leggen', zo reageert Vlaams parlementslid Els Robeyns (sp.a) op de sluiting van het slachthuis van Tielt.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) besloot donderdag opdracht te geven om de vergunning van het slachthuis in Tielt in te trekken, waardoor de activiteiten zullen worden stilgelegd. Weyts zet die stap na de verspreiding van de beelden door dierenrechtenorganisatie Animal Rights over de praktijken binnen het slachthuis en een bezoek van de inspectie.

'Op de beelden stellen we tientallen overtredingen vast van de dierenwelzijnswetgeving’, verduidelijkt de minister. ‘De inspectie maakt een dossier op dat ik samen met de beelden overmaak aan het parket voor verdere vervolging’.

Het slachthuis kwam zwaar onder vuur te liggen nadat dierenrechtenorganisatie Animal Rights naar buiten kwam met undercover beelden. Die tonen volgens de dierenrechtenorganisatie hoe varkens bij aankomst in het slachthuis dikwijls worden geschopt en geslagen door de medewerkers en transporteurs. Kreupele varkens worden volgens Animal Rights hardhandig aan de oren getrokken of met kettingen rond de poten uit een vrachtwagen gesleept.

'Als Weyts' diensten goed zouden werken, zouden dergelijke mistoestanden al lang de wereld uit zijn. Alleen door dierenmishandeling in slachthuizen via doorgedreven controles op te sporen en heel streng te bestraffen kunnen we dit nodeloos dierenleed voorkomen. Het is aan de minister om daar eindelijk werk van te maken. Blijkbaar volstaan de huidige controles niet', stelt Robeyns.

Reactie Debra-Group

Het slachthuis startte intussen met een intern onderzoek. Ondertussen heeft ook Debra-Group, waar het exportslachthuis deel van uitmaakt, gereageerd. 'In deze reportage worden een aantal procedure-inbreuken gefilm en samengevoegd tot één reportage. Deze werkwijze levert een massa beeldmateriaal op, die uiteindelijk leidt tot een reportage waardoor de kijker het gevoel krijgt dat dit courante praktijk zou zijn. Dit is het niet', benadrukt Debra Group.

De directie benadrukt dat ze geschokt zijn door de inhoud van de beelden. 'Debra-Group neemt deze feiten bijzonder ernstig. Het kan niet dat de grote inspanningen die gedaan worden door het slachthuis op het vlak van dierenwelzijn teniet gedaan worden door het onverantwoord gedrag van enkele werknemers en externen.'

'De directie zal investeren in bijkomende opleiding alsook bijkomende camera's om het proces inzake dierenwelzijn maximaal te waarborgen. De directie zal de gepaste maatregelen nemen.'

Reactie varkenshouders en Boerensyndicaat

Ook varkenshouders reageren geschokt. 'Wij boeren, staan erop dat onze dieren vriendelijk behandeld worden ook al zijn zij op een andere locatie', zo vermeldt hun persbericht. De varkenshouders zijn er ook van overtuigd dat dierenleed leidt tot slechtere productieresultaten.'Het is wel degelijk de taak van de dierenarts-inspecteurs van het FAVV (federaal voedselagentschap) om erop toe te zien dat de varkens met respect behandeld worden in het slachthuis', duiden de varkenshouders bij het ABS nog. 'Wanneer de varkens geladen worden, is de regel dat de varkens zelfstandig de vrachtwagen moeten opgaan en zo het bedrijf verlaten. Op dat moment is er eigendomsoverdracht waardoor wij geen zicht hebben wat er met de geladen varkens gebeurt.'

'De negatieve impact voor onze varkenssector is enorm', klinkt het tot slot. 'Ons imago was de laatste jaren op een hoger niveau getild dankzij de inzet van zoveel varkenshouders die met trots hun bedrijf via sociale media of opendeurdagen een inkijk gaven aan de consumenten of in de verenigingen hun inzet lieten blijken. Dat is vandaag teniet gedaan', aldus Bart Vergote, woordvoerder voor de varkenshouders van het ABS.

'Maar toch laten we het hierbij niet: wij komen op voor de waarheid en niet voor de manipulatie van feiten', aldus nog de woordvoerder, die erop wijst dat dergelijke beelden in het verleden wel eens uit hun context werden getrokken.

De sluiting van het Tielts slachthuis zal de prijs van varkensvlees niet verhogen. Dat bevestigde de Federatie van het Belgisch Vlees (FEBEV) op donderdag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in