In de wagen van de man die vanmorgen met hoge snelheid over de Meir reed, zijn wapens gevonden. Dat meldt het federaal parket in een persbericht. In de koffer van het voertuig zijn onder meer verschillende steekwapens, een riot gun en een bus met onbekende inhoud aangetroffen. De verdachte is een 39-jarige Fransman.

Rond 11 uur reed een voertuig met hoge snelheid de Meir op waardoor mensen moesten uitwijken, verklaarde korpschef Serge Muyters op een persconferentie. Het federaal parket meldt dat de de bestuurder 'op verschillende momenten voetgangers in gevaar bracht'. Toen Belgische militairen het voertuig probeerden tegen te houden, nam de bestuurder de vlucht.

De chauffeur reed door het rood licht aan de Meirbrug in de richting van de kaaien, waarop het snelleresponsteam werd opgeroepen. Aan de Sint-Michielskaai, ter hoogte van de Fortuinstraat, werd het voertuig en de chauffeur onderschept. Er werd een perimeter ingesteld rond de verdachte wagen en de ontmijningsdienst Dovo kwam ter plaatse. 

Lees verder onder de kaart:

Verdachte

De verdachte, een man van Noord-Afrikaanse origine, is gearresteerd. Het gaat om Mohamed R., een 39-jarige man met de Franse nationaliteit die in Frankrijk woont. Volgens onze bronnen was hij onder invloed toen hij werd opgepakt. Hij zou van Tunesische afkomst zijn en niet gekend zijn bij de Franse politie, zo meldt persbureau Reuters.

 De federale gerechtelijke politie afdeling terrorisme heeft het onderzoek overgenomen.

'Mogelijk is er erger vermeden', verklaarde burgemeester Bart De Wever. De waakzaamheid in Antwerpen wordt verhoogd. 'Dat wil zeggen dat op plaatsen met veel volk of andere bijzondere plaatsen extra politietoezicht komt.' 

Premier Charles Michel volgt de ontwikkelingen in Antwerpen op de voet, meldt zijn woordvoerder. Van een bijeenkomst van de Nationale Veiligheidsraad is voorlopig geen sprake.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in