VVD, CDA, D66 en GroenLinks gaan onderhandelen over coalitie
Foto: Belga
De rechtsliberale VVD, het christendemocratische CDA, het linksliberale D66 en GroenLinks gaan bekijken of ze een coalitie kunnen vormen, hoewel er grote verschillen zijn.

Dat heeft VVD-leider en uittredend Nederlands premier Mark Rutte donderdag na een eerste verkennend gesprek tussen de vier partijen over de haalbaarheid van een dergelijke regering gezegd. Rutte, Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) spraken ruim 1,5 uur met verkenner Edith Schippers.

Het was het eerste overleg van het kwartet met Schippers. Het gaat om de grootste partij en de drie grootste winnaars van de verkiezingen vorige week. Eerder deze week sprak de VVD-politica afzonderlijk met alle lijsttrekkers om de mogelijkheden af te tasten.

Deze coalitie over links is wat verrassend. GroenLinks-kopman Jesse Klaver had eerder gezegd dat regeren met de VVD voor hem 'ingewikkeld wordt' en dat hij de voorkeur geeft aan een coalitie van ‘groene en linkse partijen samen met onze christelijke vrienden’. Ook nu benadrukte hij dat de coalitie 'verre van ideaal is'.
Een coalitie over rechts, met Christen Unie in de plaats van GroenLinks, is voor de meeste analisten ook logischer. De kans bestaat dus dat deze coalitiegesprekken een theoretische oefening zijn, zodat de VVD achteraf kan zeggen: 'we hebben het toch geprobeerd over links'.
Dominique Minten
Redacteur buitenland

VVD-leider Mark Rutte zei na afloop van het overleg dat 'de VVD bereid is in deze samenstelling verder te praten'. De partijen hadden volgens hem wel aangegeven 'dat de politieke verschillen fors zijn'.

Ook Buma benadrukte dat, maar zei dat 'tegelijk het besef aanwezig is dat het nu van belang is dat deze vier partijen een volgende fase ingaan om te kijken of die verschillen te overbruggen zijn.'