‘Topexperts’ lanceren petitie voor basisinkomen
Een campagne voor het basisinkomen in Zwitserland. Het idee werd er vorige zomer wel weggestemd in een referendum. Foto: AP

Met een ‘grootschalige petitie’ willen enkele bekende namen het basisinkomen op de politieke agenda krijgen. Onder hen parlementsleden Nele Lijnen (Open VLD), Kristof Calvo (Groen) en ook Grete Remen (N-VA), economen Pascal Paepen en Peter De Keyzer, en publicist Noël Slangen. De petitie kadert in het boek ‘Win for Life’ van Lijnen, dat maandag wordt voorgesteld.

Een kransje van ‘topexperts’ – dixit Lijnen – wil dat ons land grondig onderzoekt of de invoering van het basisinkomen op korte termijn gerealiseerd kan worden. Het gaat onder meer om economen Pascal Paepen en Peter De Keyzer, ondernemers Roland Duchâtelet–- pleitbezorger van het eerste uur – en Françoise Chombar, journaliste Véronique Goossens van Kanaal Z, vakbondsleider Jan Vercamst (ACLVB), parlementsleden Grete Remen (N-VA), Kristof Calvo (Groen) en Nele Rijmen (Open VLD). Maandag geven ze het startschot voor een petitie die alle burgers kunnen ondertekenen.

‘Topexperts’ lanceren petitie voor basisinkomen
Nele Lijnen (Open VLD). Foto: blg

‘Uit enquêtes blijkt dat zes op de tien Belgen voorstander is van een basisinkomen’, heft initiatiefneemster Nele Lijnen aan. ‘Met genoeg handtekeningen kunnen we het idee bespreekbaar maken in het parlement. Alleen al een politiek debat afdwingen zou een belangrijk signaal zijn.’ Lijnen wil geen streefcijfer noemen, maar rekent op massale belangstelling.

‘Win for Life’

Samen met de petitie wordt maandag ook Lijnens boek Win for Life voorgesteld, waarin het liberale Kamerlid pleit voor een ‘universeel, individueel en onvoorwaardelijk basisinkomen’. ‘Iemand maandelijks geld geven, levenslang en dat zonder voorwaarden? Het lijkt absurd en onhaalbaar en toch kent het basisinkomen meer en meer voorstanders’, aldus Lijnen. Ze brengt ook de visies van belanghebbende stemmen, zoals Unizo-topman Karel Van Eetvelt.

Na de voorstelling trekt Nele Lijnen met een delegatie naar minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (ook Open VLD) waar ze het basisinkomen zal bespreken. Binnen de Wetstraat, maar evengoed binnen Open VLD, is niet iedereen gewonen voor het idee. Alles hangt ook af van wat je onder een ‘basisinkomen’ verstaat. Volgens de initiatiefneemster is dat ‘voer voor debat’.

Sinds het Open VLD-congres gestemd heeft vóór een onderzoek naar de invoering van het basisinkomen, is dat wel een partijstandpunt, benadrukt Lijnen.

In Nederland en Finland wordt - weliswaar op kleine schaal - al volop geëxperimenteerd met een basisinkomen. Lijnen diende eerder al een wetsvoorstel in om het ook in ons land in te voeren, maar vooralsnog is er geen meerderheid voor te vinden.