Lize Spit niet welkom op Boekenbal

De Vlaamse succesauteur Lize Spit, wier boek ‘Het Smelt’ op nummer drie staat van de best verkochte Nederlandstalige boeken van 2016, is net zoals haar collega’s bij uitgeverij Das Mag niet uitgenodigd op het Boekenbal in Amsterdam.

Het Boekenbal, dat aanstaande vrijdag plaatsvindt, is het traditionele openingsbal op de vooravond van de Boekenweek. Die wordt georganiseerd door de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB), het marketing- en communicatiebureau van de Nederlandse boekenwereld. En net die organiserende CPNB weigert de auteurs van Das Mag uit te nodigen, omdat die uitgeverij geen lid wil worden van de uitgeversbond.

‘De CPNB fungeert als een soort vakvereniging voor het boekenvak’, zegt Peter Roosendaal van CPNB in de Volkskrant. ‘En zoals boekhandels alleen Boekenweekgeschenken bij ons kunnen inkopen wanneer ze lid zijn van de Koninklijke Boekverkopersbond, zo krijgen uitgevers alleen Boekenbalkaarten wanneer ze zijn aangesloten bij de uitgeversbond GAU.’ Bovendien betalen uitgeverijen nog eens entreegeld voor hun auteurs die uitgenodigd worden op het bal.

‘Maar wij willen geen lid worden van die club, omdat we er andere ideeën op na houden over hoe promotie voor het boek moet gevoerd worden’, zegt Roos Versantvoort, woordvoerster van Das Mag, aan Belga woensdagmiddag. ‘We zijn net zelf boeken beginnen uitgeven, omdat we vonden dat het uitgeversvak anders moest aangepakt worden.’

Boycot

Is er dan geen begrip voor het feit dat je eerst lid moet zijn van de bond voor je binnen mag op hun feest? ‘Jawel, maar ze nodigen ook andere figuren uit die niet in de branche zitten, zoals actrice Carice Van Houten, tv-figuur Tim Hofman en cabaretier Theo Maasen. Als die erbij mogen zijn dan mogen auteurs als Lize Spit en Jelle Brandt Corstius die uitgeven bij ons en die genomineerd zijn voor belangrijke literaire prijzen er toch ook bij zijn? Die hebben omwille van hun verdiensten voor het Nederlandse boek dan toch het recht om ten persoonlijke titel te worden uitgenodigd?’, vindt Versantvoort.

Of ze een eigen boekenbal gaan opzetten bij Das Mag? ‘We krijgen die suggestie wel op sociale media, maar zo ver zijn we hier nog niet’, zegt Versantvoort. Er zijn auteurs, zoals Sylvia Witteman, die al voorgesteld hebben om ‘die shit te boycotten’ en auteur James Worthy stelt voor om in een hamburgerrestaurant op het Leidse Plein vrijdag een alternatief feestje te vieren.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in