Unia neemt afstand van uitspraken Lamrabet
Foto: Belga
Unia distantieert zich nadrukkelijk van de uitspraken van Unia-juriste Rachida Lamrabet. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) liet eerder woensdag weten 'verbijsterd' te zijn over de uitlatingen van Lamrabet. Lamrabet verdedigde in een interview met Knack het recht om een boerka te dragen.

Gelijkekansencentrum Unia zegt dat Rachida Lamrabet 'op persoonlijke titel' en 'op eigen initiatief sprak' over het boerkaverbod. Unia: 'De organisatie werkt binnen een duidelijk wettelijk kader en houdt zich daar aan. Unia neemt hiermee afstand van haar uitspraken.' Unia stelt verder dat het incident nu besproken wordt op een overleg tussen werkgever en werknemer en pas daarna verder communiceert.

'Verbijsterd'
In een reactie op de uitspraken van Lamrabet schreef Staatssecretaris Demir woensdag: 'Ik heb met verbijstering kennis genomen van de uitspraken van Lamrabet in Knack'.  Demir vroeg Unia ook om met meer overtuiging afstand te nemen van de uitspraken van Lamrabet.

Schrijfster Rachida Lamrabet, werkzaam als juriste bij het Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia, werkt voor een theaterproject van de Brusselse KVS aan een korte film waarin ze het recht verdedigt om een boerka te dragen. Lamrabet: 'Ik ben niet voor de boerka maar ook niet voor een boerkaverbod. Zeker niet in een land dat de mensenrechten hoog in het vaandel draagt.' Demir vroeg zich dinsdag op Twitter al af of Unia dit standpunt deelt. 

In reactie op de uitspraken van Lamrabet dat het boerkaverbod 'een verregaande inbreuk is op de vrijheid en de privacy van vrouwen' zei Demir eerder woensdag: 'Haar uitlatingen over het boerkaverbod en bij uitbreiding over de maatschappij die dat verbod gestemd heeft, zijn uitermate problematisch, zeker mocht ze daarmee het standpunt van Unia vertolken. Ik heb Unia uitdrukkelijk gevraagd of het afstand neemt van deze uitspraak. Ik merk dat Unia zich momenteel beperkt tot het laconieke: "Rachida Lamrabet spreekt in Knack in eigen persoon en niet namens Unia".

Deze tweet was niet voldoende, vond Demir: 'Dat is een uiterst onbevredigend antwoord op mijn vraag. Het kan niet dat een centrum voor gelijke kansen ook maar de minste twijfel laat bestaan over zijn standpunt in verband met deze uitspraken.'

'Unia moet zich distantiëren'
Demir wilde dat Unia zich uitdrukkelijker distantieerde: 'Ik heb eerder al gezegd dat Unia een probleem heeft met zijn perceptie. Deze uitspraken van een juriste van Unia – zelfs in eigen naam – dragen zeker niet bij tot een betere perceptie van Unia.'

Demir, nog maar sinds 24 februari Staatssecretaris voor Gelijke Kansen lag al eerder in de clinch met Unia en noemde het een 'centrum van polarisering'. Ook is Unia volgens Demir 'obsessief bezig met de zwartepietendiscussie en heeft het onvoldoende oog voor de echte problemen'.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig