De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft woensdag opnieuw zwaar uitgehaald naar de Europese Unie. Volgens hem zullen Europeanen nergens nog veilig zijn als Europa zijn houding tegenover Turkije niet wijzigt.

‘De hele wereld volgt van dichtbij wat er hier gebeurt’, zei Erdogan op een meeting met lokale journalisten in de Turkse hoofdstad Ankara. ‘Als jullie voortdoen met zich op deze manier te gedragen, zal morgen geen enkele Europeaan nergens ter wereld nog veilig op straat kunnen wandelen’, klonk het letterlijk.

‘We roepen Europa op om de mensenrechten en democratie te respecteren’. Erdogan deed zijn uitspraak in Ankara op een meeting met lokale journalisten.

Sinds het geplande referendum in april in Turkije zijn de relaties met Europa erg gespannen. Vooral tegenover Duitsland en Nederland schuwt Erdogan de harde woorden niet. Zo beschuldigde hij beide landen al van nazi-praktijken, nadat ze Turkse politici hadden verboden campagne te voeren.

Erdogan haalde de voorbije weken al meerdere keren uit naar de EU, Duitsland en Nederland. ‘Dit Europa is het Europa van voor de Tweede Wereldoorlog. Een racistisch, fascistisch en wreed Europa’, herhaalde Erdogan gisteren. Hij beschuldigde Merkel ook persoonlijk van het toepassen van ‘nazipraktijken’.