ING stapt uit Dakota Pipeline, BNP Paribas Fortis zwijgt
De ‘native Amerikans’ trokken met hun protest tot in Washington D.C. Foto: Photo News

De Nederlandse bank ING trekt zich terug uit de Dakota Access Pipeline, de omstreden pijpleiding die door een indianenreservaat zal lopen. BNP Parisbas Fortis wil voorlopig geen commentaar geven.

ING trekt zich terug uit het beruchte Dakota Access Pipeline-project. Dat is een pijpleiding van 1.800 kilometer lang die door het reservaat van de Standing Rock Sioux-stam. ING heeft zijn lening van 120 miljoen dollar overgedragen aan een andere partij. ING was één van de 17 banken die de constructie van de pijpleiding, die 3,8 miljard dollar kost, ondersteunde. De banken zorgden samen voor 2,5 miljard dollar aan financiering. Het proces werd geleid door CitIbank. Ook andere banken, zoals BNP Paribas, Deutsche Bank en Royal en Credit Suisse. Het Nederlandse ABN Amro stelde eerder al uit het project te stappen.

ING zegt een ontmoeting te hebben gehad met de stam. De Standing Rock Sioux hebben toen gesteld dat hun ‘belangen en status als een soeverein volk niet naar behoren zijn gehonoreerd in het proces met de overheid.’ President Obama had het project nog stilgelegd na grootschalige protesten, maar zijn opvolger Donald Trump gaf het via een executive order opnieuw groen licht.

In het overleg heeft ING de stam gevraagd wat ze verkoos: dat de bank in het project bleef, en zo ‘positieve invloed’ proberen uit te oefenen. Of uit het project stappen. De stam verkoos het laatste. Aan wie de lening is verkocht werd niet bekendgemaakt. Maar volgens ING is het een partij ‘die het belang onderschrijft van een respectvolle dialoog met de stam en andere betrokken groepen.’

‘We zijn verheugd dat ING de zinnige beslissing heeft genomen om zichzelf terug te trekken uit een project dat de rechten van soevereine naties vertrappelt’, stelde Dave Archambault, voorzitter van de Standing Rock Sioux.

Divestment

Normaliter moet nog deze week olie door de pijpleiding lopen, die van de North-Dakota naar Illinois loopt. Vorige week ging een rechter niet in op het verzoek van de stam om de afwerking van de pijpleiding alsnog tegen te houden.

Tegen het project is lang strijd gevoerd door de Sioux en milieuverenigingen. Afgelopen maand, nadat Donald Trump groen licht gaf, werd een protestkamp in het reservaat dat er al sinds augustus was, door ordediensten ontruimd. Activisten hebben al een tijdje hun pijlen op banken gericht via ‘divestment campaigns’. Heel wat Amerikaanse steden sprongen op de kar. Grote en kleine steden, van Seattle en San Francisco tot Albuquerque en Davis, knipten hun banden door met banken die de Dakota Access Pipeline ondersteunen.