Kamer krijgt ecocheque niet afgeschaft
Foto: belga
De Raad van State stelt ernstige vragen bij het wetsvoorstel dat de eco- en maaltijdcheques moet vervangen door een nettovergoeding op de bankrekening.

Het advies kwam er op vraag van de MR, die zeker wou zijn dat het wetsvoorstel juridisch wel steek houdt. En inderdaad heeft de Raad van State er ernstige bedenkingen bij. Volgens de Raad is het voorstel dat de meerderheid heeft ingediend, ‘problematisch is in het licht van het grondwettelijke gelijkheidsbeginsel’.

Er ontstaan daardoor twee risico’s: werkgevers kunnen verplicht worden iedereen een niet belaste nettovergoeding te geven, ook degenen die voordien geen eco- of maaltijdcheques hadden. Omgekeerd wordt de vergoeding misschien belast als gewoon loon. Zo verliest de werknemer zijn voordeel.

MR-Kamerlid David Clarinval zegt dat hij in dat geval het wetsvoorstel niet langer steunt. ‘Ik ga geen tekst steunen waarvan het niet zeker is dat hij overeind blijft voor de rechtbank’, zegt hij. ‘Het is nu al duidelijk dat deze wet aangevallen zal worden voor het Grondwettelijk Hof. Dan moeten we zeker zijn. Als na grondige lezing blijkt dat dit met dit wetsvoorstel niet kan, moeten we een andere oplossing zoeken.’

CD&V-kamerlid Stefaan Vercamer stelt een verplichte, snelle en volledige overschakeling op elektronische ecocheques voor. Vandaag is nog maar dertig procent van de ecocheques elektronisch.

Open VLD-kamerlid Egbert Lachaert, de drijvende kracht achter de afschaffing van de ecocheque, geeft niet op. Hij had de auditeur van de Raad van State al een omstandige verdediging geschreven en is teleurgesteld dat die daar geen rekening mee heeft gehouden. ‘Daar begrijp ik niets van.’ 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in