REVIEW. HP Elite x3: Telefoon met pc-ambities
Foto: HP

Ondanks het tanende marktaandeel van Windows Phone blijft technologiereus HP sterk in het platform geloven. En de argumenten daarvoor houden best steek. Zo sluit de smartphone naadloos aan bij de Windows-computers die in zakelijke omgevingen niet weg te denken zijn. Dat geldt in het bijzonder voor de HP Elite x3, een Windows 10 Mobile-toestel dat de traditionele pc overbodig probeert te maken door er zelf een te zijn.

Om überhaupt aanspraak te maken op het predicaat zakcomputer moet een Windows Phone in de eerste plaats over Continuum beschikken. Dat doet de HP Elite x3 dan ook: klik de uit de kluiten gewassen smartphone (het AMOLED-scherm meet bijna 6-inch) in het HP Desk Dock, hang er een toetsenbord, muis en monitor aan, en je krijgt – op een groot scherm – iets wat dicht in de buurt komt van de Windows-ervaring op een pc.

REVIEW. HP Elite x3: Telefoon met pc-ambities
Foto: HP

We gaan niet te diep in op Continuum, omdat we dat in een eerder artikel al deden. Continuum is sowieso niet de belangrijkste ‘pc-eigenschap’ van de Elite x3. Dat is namelijk de Workspace-technologie die HP voor dit toestel heeft ontwikkeld, waarover zo meteen meer. Over Continuum willen we wel nog kwijt dat het eenvoudig is om een verbinding op te zetten, maar dat de Continuum-app tijdens de test niet altijd meewerkte. Bij een nieuwe sessie kwam het meermaals voor dat de toepassing crashte, en om dat op te lossen moest de smartphone even worden herstart. Hopelijk weet HP dat bij de volgende software-update toch even te fiksen.

Alles draadloos, ook het beeld

Een troef ten opzichte van de meeste andere Windows Phones met Continuum is dat de Elite x3 ook draadloos met een scherm kan verbinden, dus zonder het Desk Dock. Wat je daarvoor nodig hebt is een Windows 10 computer, óf een Miracast-dongle (een soort Chromecast) die je in een monitor of tv plugt, óf een zogeheten ‘thin client’ als het HP Lap Dock.

Dat toestel ziet eruit als een gewone 12,5-inch notebook, maar heeft geen eigen processor, werkgeheugen of opslagruimte: alle rekenkracht komt van de Elite x3 smartphone, die wordt aangedreven door een 2,15 GHz quad-coreprocessor, ondersteund door 4 GB RAM en 64 GB opslaggeheugen. Wel huist er in het Lap Dock een extra krachtige batterij waarmee je ook moeiteloos je lege Elite x3 weer oplaadt. De accu van de smartphone zelf heeft een autonomie van ongeveer anderhalve dag.

REVIEW. HP Elite x3: Telefoon met pc-ambities
Foto: HP

Behalve over een Full HD-scherm beschik je met het Lap Dock uiteraard ook meteen over een klavier, een touchpad, twee USB-C poorten en een betere klank, dankzij de geïntegreerde luidsprekers van B&O. De Elite x3 beschikt zelf trouwens ook over speakertechnologie van deze Deense fabrikant, wiens logo prominent aanwezig is op de verchroomde grill. Twee camera’s van 16 en 8 megapixel maken het technische plaatje compleet.

Pc-software op de smartphone

Tijd nu om wat dieper in te gaan op de HP Workspace-technologie. Wanneer je de gelijknamige applicatie opstart beland je in een gevirtualiseerde Windows-omgeving die vanaf een serverpark naar het toestel wordt gestreamd. Binnen deze omgeving kan je dezelfde Windows-programma’s (32- en 64-bit) installeren en gebruiken die je ook op een klassieke Windows-pc tot je beschikking hebt.

Om je eigen werkomgeving samen te stellen volstaat het om via de HP Workspace-website de installatiebestanden van je favoriete toepassingen te uploaden. Bij commerciële software dien je – uiteraard – ook even de originele licentiecode bij te voegen. Enige tijd later wordt het programma netjes geïntegreerd in de virtuele Windows-omgeving.

REVIEW. HP Elite x3: Telefoon met pc-ambities
Foto: HP

Een wereld van verschil met de werkwijze van Continuum. Je bent niet langer beperkt tot de paar dozijn apps die compatibel zijn met Continuum, en bovendien gaat het om de volledige versies van je softwarepakketten – geen gestripte uitvoeringen die ook nog eens alleen schermvullend gedraaid kunnen worden.

Uiteraard heb je ook toegang tot al je documenten en andere bestanden, dankzij de integratie van cloudiensten als Dropbox en Google Drive. Het voelt bijna alsof je met een volwaardige Windows-pc in de weer bent. Alleen de snelheid, of liever: het gebrek daaraan, verraadt dat het om een gevirtualiseerde omgeving gaat.

Tijdens een demo op het HP-kantoor in Brussel draaide HP Workspace nochtans opmerkelijk soepel, zelfs toen er een rekenintensief AutoCAD-project werd geopend. Maar thuis ondervonden we toch wel wat vertraging, met name bij het inladen van applicaties. Voor het beste resultaat adviseren we je sowieso om een bekabelde verbinding te gebruiken, en dat zowel voor het externe scherm als voor de internetconnectie (via de Ethernetpoort op het Desk Dock).

Prijzig projectiescherm

Aan het gebruik van HP Workspace hangt – uiteraard – een prijskaartje. Na de gratis proefperiode van zestig dagen betaal je minstens 56,36 euro per maand. Dat is dan wel voor vijf verschillende gebruikers, waaruit je al kan opmaken dat HP zich met deze dienst voornamelijk, zo niet uitsluitend op bedrijven en instanties richt. En dan met name op ondernemingen met mobiele werkers die op meerdere locaties de mogelijkheid hebben om hun smartphone aan een groter scherm te hangen. Denk bijvoorbeeld aan vertegenwoordigers, verzekeringsagenten, ziekenhuispersoneel, … Voor hen kan een Elite x3 met HP Workspace-abonnement, en permanente toegang tot alle bedrijfsapps en -documenten, zeker een oplossing zijn die de traditionele computer vervangt.

Waar we wel onze vraagtekens bij plaatsen is de hoge prijs (€ 725) van het Lap Dock. Voor dat geld heb je ook een hele fraaie échte Windows 10 notebook. En ook die fungeert zoals gezegd moeiteloos als ‘projectiescherm’ voor de Elite x3. Het kan overigens een stuk goedkoper: de pas aangekondigde Mirabook, een thin client met 13,3-inch scherm, kost met € 299 minder dan de helft van HP’s oplossing.

Ook voor het virtualiseren van Windows-programma’s hoef je niet per se bij HP te blijven. Het Belgische softwarebedrijf Awingu biedt met zijn ‘workspace aggregation’-software vergelijkbare mogelijkheden aan, maar dan via een browserscherm. Iedereen kan deze dienst twee weken lang gratis uitproberen. De maandelijkse abonnementskosten beginnen bij 7 euro per gebruiker, met een minimum van 20 gebruikers.

Tot slot nog de prijzen van de hardware. De HP Elite x3 smartphone kost € 849 los of € 882 in bundel met het Desk Dock. Dat onderdeel is ook apart verkrijgbaar voor € 156. Het Lap Dock verwisselt zoals gezegd voor € 725 van eigenaar.