Kwart Antwerpse kandidaat-agenten is van allochtone afkomst
Agenten patrouilleren in het station Antwerpen-Centraal. Foto: BELGAIMAGE

Net nu het Antwerpse korps wordt geconfronteerd met racistische uitlatingenvan enkele collega’s, blijkt dat de inspanningen om meer politiemensen met een migratieachtergrond aan te trekken stilaan hun vruchten afwerpen. Ruim een kwart van de aspirant-inspecteurs die in 2016 zijn gestart in de politieschool, is van vreemde origine.

De resultaten van de rekruteringscampagne ‘Wij hebben jou nodig’ staan in het jaarrapport 2016 van de cel Diversiteit van de Antwerpse politie, dat onze redactie kon inkijken.

De Antwerpse politie kreeg van minister Jan Jambon (N-VA) de toestemming om de rekrutering van nieuwe agenten in eigen handen te nemen. Dat resulteerde vorig jaar in de aanwerving van 60 aspirant-inspecteurs, van wie 15 van allochtone afkomst zijn. ‘Op dit moment heeft 7 procent van de Antwerpse politieagenten een migratieachtergrond’, zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). ‘We hebben dus nog een lange weg af te leggen.’

Meer aangifte van haatmisdrijven

Uit het jaarrapport blijkt ook dat het aantal aangiften van haatmisdrijven vorig jaar met 51 procent is gestegen, tot 180 dossiers. Ook die toename wordt gelinkt aan een campagne, die mensen aanmoedigde om van misdrijven als racisme of homofobie effectief melding te maken bij de politie.

Het jaarrapport Diversiteit komt er net op een moment dat de Antwerpse politie opnieuw onder vuur ligt wegens racisme. Leden van het GEOV-team, een gemengde dienst met zowel politie-inspecteurs en leden van het veiligheidskorps van justitie, plaatsten beledigende opmerkingen in een WhatsApp-groep.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in