Belgische aardappelen breken records
Foto: Photo News

De aardappelbedrijven in ons land hebben vorig jaar 4,4 miljoen ton verwerkt tot frieten en chips. Dat is ruim 11 procent meer dan in 2015, goed voor een absoluut record.

Dat blijkt dinsdag uit cijfers van Belgapom, de beroepsvereniging voor aardappelhandel en -verwerking. Er komt een campagne om de ‘Belgian fries’ nog meer te promoten in Zuid-Oost-Azië.

Er werd niet alleen een recordvolume verwerkt, ook de groei was nog nooit zo sterk, zegt Romain Cools, de secretaris-generaal van Belgapom. De grootste groei was er voor de productie van diepgevroren frietjes (+14,3 procent tot bijna 1,7 miljoen ton), maar ook de verwerking van aardappelen tot gekoelde frieten, chips, pureeproducten... nam toe.

De Belgische aardappelverwerkende nijverheid was met achttien bedrijven goed voor een omzet van meer dan 1,5 miljard euro. De tewerkstelling steeg met meer dan 16 procent tot 4.115 werknemers.

De sector investeerde vorig jaar een recordbedrag van 310 miljoen euro, bijna dubbel zoveel als in 2015. ‘De investeringen liggen al jaren op hoog niveau, maar 2016 was uitzonderlijk’, aldus Cools. Hij wijst onder meer op grote investeringen bij Agristo in Wielsbeke. Hij verwacht ook dit jaar een hoog cijfer. Zo kondigde McCain al investeringen aan in zijn Henegouwse fabriek.

Tachtig procent van de verwerkte aardappelen gaat naar het buitenland. In Europa zijn Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk de belangrijkste markten. Het is volgens Cools te vroeg om te kunnen beoordelen of de brexit een gevaar kan betekenen voor de nijverheid. Buiten Europa gaan de verwerkte patatjes vooral naar het Midden-Oosten en Brazilië.

‘Maar we hebben ook een sterke groei in Zuid-Oost-Azië’, voegt Cools toe. In die regio komt er een campagne om de ‘original Belgian fries from the heart of Europe’ te positioneren tegenover de Noord-Amerikaanse ‘French fries’ van de fastfoodketens.