Belgen verbruikten nog nooit zoveel benzine en diesel
Foto: Photo News

De verkoop van benzine en diesel is vorig jaar gestegen tot het hoogste niveau ooit. Er werd 8 procent meer benzine getankt en 1 procent meer diesel.

Van beide producten samen werd in Belgische tankstations 10,52 miljard liter getankt, 2 procent meer dan het jaar voordien en iets meer dan het vorige record uit 2008 (10,49 miljard liter), schrijven De Tijd en L’Echo dinsdag.

De verkoop van benzine zit in de lift omdat wagens met een benzinemotor aan populariteit winnen en door tanktoerisme uit Nederland, waar de pompprijzen hoger liggen. De hogere volumes zijn een opsteker voor de staatskas: ze leverden 360 miljoen euro extra accijnsinkomsten op, tot een recordbedrag van 5,07 miljard euro.

Tegenover twee jaar geleden gaat het om een toename van zo’n 670 miljoen euro. Daarmee heeft de regering haar doelstelling van 600 miljoen euro extra accijnsinkomsten tegen 2018 al binnengehaald, merkt Jean-Louis Nizet, de secretaris-generaal van de Belgische Petroleumfederatie, op.

De toename van de accijnzen op brandstoffen werd echter voor een groot deel tenietgedaan door lagere accijnsinkomsten uit tabak en alcohol.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig