Merkel heeft genoeg van nazi-vergelijkingen
Foto: dpa

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan moet ophouden met het maken van nazi-vergelijkingen. De Duitse kanselier Angela Merkel neemt het niet meer dat Erdogan zijn gelijk wil halen zonder respect te tonen voor de slachtoffers van het naziregime.

Dat heeft ze gezegd op een persconferentie in de marge van technologiebeurs Cebit. Vorige week verweet Erdogan Duitsland en Nederland ‘nazistische’ landen te zijn omdat er bijeenkomsten met Turkse politici werden verboden. Zondag voegde hij daar ook aan toe dat Merkel persoonlijk ‘nazi-praktijken’ gebruikte.

Op haar persconferentie van vandaag beet Merkel van zich af. Turkije moet ‘zonder maren’ ophouden met de vergelijking te maken. ‘We zullen niet dulden dat het doel de middelen heiligt, en daarbij elk taboe sneuvelt’. Als Turkije echter blijft spreken over nazi’s, dan zal dit als een bewuste provocatie geïnterpreteerd worden.

Erdogan wil bij stemgerechtigde Turken in Europa steun verzekeren voor het referendum in zijn land, dat hem meer macht moet geven. Merkel wijst erop dat bijeenkomsten daarvoor echter alleen zijn toegelaten als de Duitse regels in acht worden genomen.