Polen vecht idee van Europa met twee snelheden aan
Premier Michel heeft samen met zijn Spaanse collega Rajoy (rechts), de Franse president Hollande (midden) en de Duitse bondskanselier (bovenaan rechts) gepleit voor een Europa met verschillende snelheden. Foto: AFP

De 27 EU-leiders komen zaterdag (zonder de Britse premier Theresa May) naar Rome om de 60ste verjaardag van de Europese Unie te vieren. Ze zullen daar de Rome-verklaring ondertekenen. Maar Polen belooft roet in het eten te gooien.

Uit de kladversie, die niet veel meer zal veranderen, blijkt dat het idee van een Europa met verschillende snelheden de verklaring gehaald heeft. Duitsland, Frankrijk, België, Italië en Spanje hebben daar de jongste weken sterk voor gepleit om de impasse in de besluitvorming te doorbreken.

‘We zullen indien mogelijk samen optreden, maar met verschillende snelheid en intensiteit indien nodig, zoals we in het verleden gedaan hebben binnen het kader van het Verdrag. Daarbij blijft de deur open voor wie zich later wil aansluiten. Onze unie is verenigd en ondeelbaar’, klinkt het.

Deze formulering moet de Centraal-Europese landen geruststellen, die vreesden voor de vorming van een eerste en tweede klasse binnen de EU. Vandaag heeft Polen echter al aangekondigd dat het die optie van twee snelheden zal bestrijden op de top in Rome.

Nederig laten de 27 ook weten dat ze ‘zullen luisteren naar de bekommernissen die onze burgers uitdrukken. Voor het overige beloven ze een veilig, voorspoedig, sociaal en sterk Europa. En ze besluiten dat Europa onze gemeenschappelijke toekomst is.

Lees hieronder de kladversie van de verklaring.

Draft Verklaring Rome by De Standaard on Scribd