Vlak voor de ontknoping verwachten kijkers dat de verrader geraffineerd en feilloos te werk gaat en niet dat het allemaal afhangt van een verkrampte spier, een opzichtige bekentenis of gekunstelde afleidingsmanoeuvres.

Wie de zevende aflevering van de mol nog niet heeft bekeken en dat alsnog wil doen, haakt nu beter (tijdelijk) af.

De fanatiekeling met het hart op de tong, Robin, is roemloos en levend gemold vlak voor de finale. 'Ja, nu moet ik mij toch efkes excuseren voor daarjuist', zei hij nog openhartig in de taxi tegen Annelies na de rugbyproef. 'Ik liet me weer even volledig gaan in het spel.' Het probleem van Robin tijdens De Mol valt namelijk niet beter samen te vatten dan dat hij dat in de taxi deed met zijn eigen woorden: 'Ik kan niet sporten of spelen voor het plezier, ik doe dat om te winnen. En ja, dan laat ik mij soms te veel gaan.'

Want hoe Davey ook zwoer dat hij Robin een 'stamp onder zijn kont' zou geven als hij 's nachts heimelijk in de mollenboekjes zou gaan neuzen (en er zo geld uit de groepspot zou gaan): niemand kon hem tegenhouden. Hij moest en zou het mollenboek van Hans bestuderen. 'Ik heb hem horen zeggen tegen zijn vrouw dat hij alles inzette op één kandidaat', wist de luistervinkende Robin zeker. Wat hij daar las, verengde zijn visie nog meer: hij had de juiste mol voor ogen.

Mispoes, zo blijkt, want voor Robins 'Alléééé!!!', 'Fucking shit!' en 'Ik ga mijn broek hier uittrekken he, jongens!' is geen plaats meer in de finale van De Mol. Annelies, Eline en Davey strijden volgende week in de finale om wat er nog overschiet van de geldpot. Eén van hen kan dan ook eindelijk na meer dan twee weken stoppen met komedie spelen en bekennen dat hij of zij het spel vanaf minuut 1 heeft gesaboteerd. 

Al stond die sabotage op een teleurstellend laag en/of opvallend pitje tijdens de zevende aflevering. Voor elk van de drie overblijvende kandidaten lagen de ruimtes voor foefelarij er vingerdik op. 

1. Annelies & de verkrampte spier 

Wie dacht dat ons moeke haar limiet van klunzigheid had bereikt, heeft het mis. Na vallen tijdens het quizzen voor de loopopdracht, een totale black out tijdens de museumproef, talloze keren haar bril vergeten (en daardoor ook niet meer kunnen nadenken) en paniekerig alle zuurstof opgebruiken in een onderwaterbubbel, was daar tijdens aflevering 7 plots de enige passage die we nog niet hadden gezien: de verkrampte spier na enkele honderden meters lopen met een rugbybal. 

Dat Annelies na een korte massage toch weer in slakkentempo kon lopen, had uiteindelijk niet veel zin. Want als ze de rugbybal dan heeft, voorsprong genoeg heeft op het professionele sportteam en 200 euro kan verdienen voor de groep, vergeet ze toch wel niet de spelregels en laat ze de bal op de grond vallen in plaats van hem neer te drukken in het gras. Oeps, verstrooid! (Waar hebben we dat nog gehoord?)

2. Eline & de opzichtige bekentenis

Met een handdoek over haar hoofd om te slapen in het vliegtuig - alsof ze al weet dat ze toch niet naar huis gaat - is immer stoere politievrouw Eline klaar voor de volgende uitdaging. Iets waar ze naar eigen zeggen ook bijzonder goed in is, is liegen. Dat Davey, Robin en Annelies doorhebben dat ze niet voor een bende kleuters in een dinosauruspak heeft gestaan, daar krijgt ze kop noch staart aan. 'Normaal ben ik echt keigoed in liegen. Iedereen is altijd direct mee tijdens het Weerwolven en zo. Ik kan mensen normaal vertellen wat ik wil en die geloven dat wel', klinkt het dramatisch bekennend. 

Ook weglopen van het professionele rugbyteam als een bangerik kwam weinig geloofwaardig over voor de vrouw die enkele dagen eerder nog zonder enige aarzeling een regen verfkogels trotseerde en met grote gebaren haar geld aan Robin vroeg wanneer hij een weddenschap over de muzieklijsten verloor van haar in de auto. 

3. Davey & het gekunstelde afleidingsmanoeuvre

Of wat dacht u van de eierenfetish die Davey plots ontwikkelde tijdens de 'zoek de 10 verschillen in deze eetruimte'-proef. 'Ik weet het zeker', heeft hij drie keer gezegd. Toch miste hij telkens per ongeluk (?) het duurste ei dat wél verwisseld werd. En wanneer Eline dan toch de kans kreeg om deftig rond te kijken in de ruimte en wel eens had kunnen zien dat een dieprood zitkussen niet hetzelfde is als de schreeuwerig gele variant - waarom heeft het duo dat ook niet gezien? - bleek Davey plots een eindeloze fascinatie voor de grond te vertonen. 'Ja, kijk eens op de grond, of ja, de grond, de grond, ja', mompelde hij stuntelig.

Maar niets is verloren...  

Dat de mol een zwak moment had vlak voor de finale, betekent echter niet dat hij per definitie lui en klunzig is. De voorbije weken hebben aangetoond dat de judas van het gezelschap wel degelijk in staat is tot elegant doch doortrapt hoogverraad. Zo bleef Sam radeloos en gedesillusioneerd achter na de fietsproef (waar de kettingspanner 'verdwenen was') en werden alle familieleden - ook die van de mol - bedolven onder een dikke laag stof.

Laten we hopen dat de verrader nog wat vuurwerk - of een tube zalf als Annelies de mol is - heeft voorzien voor de eindspurt.

Hoe viel de mol tijdens deze aflevering voor u door de mand?