Onkelinx: ‘Racisme is een fabriek voor terroristen’
Laurette Onkelinx Foto: BELGA

In de strijd tegen terreur moet de regering van veiligheid een prioriteit maken, maar ook van de aanpak van racisme.‘Dat is een fabriek voor terroristen’, waarschuwt PS-kamerfractieleider Laurette Onkelinx in een gesprek met de RTBF.

Onkelinx zetelde zelf in de parlementaire onderzoekscommissie die zich over de aanslagen heeft gebogen. Ze is ervan overtuigd dat ‘sommige regeringsleden de polarisering in de maatschappij in de hand werken’. Ze wijst met beschuldigende vinger naar staatssecretaris voor Migratie Théo Francken. ‘De bevolking moet er zich bewust van zijn dat polariseren neerkomt op deelnemen aan het geweld in onze samenleving’.

De beste methode om terrorisme aan te pakken is volgens haar echter om racisme aan te vechten. Terrorisme komt volgens haar immers voort uit racisme. ‘Racistische praat maakt het werk van de ronselaars gemakkelijk. Racisme is een fabriek voor terroristen’.

Onkelinx zegt wel dat ook dat de werking van de veiligheidsdiensten moet herbekeken worden. ‘We moeten het systeem herbekijken, zonder alles overboord te gooien’.