Decruynaere: ‘Wie wil schelden op moslims zal het niet snappen’
Elke Decruynaere Foto: Photo News

De Gentse schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen) verdedigt haar filmpje waarin kinderen met een migratieachtergrond racistische verwijten voorlezen. ‘Ik wou laten zien wat het effect van racisme is op kinderen’.

Het filmpje van Decruynaere ging dit weekend viraal. Het filmpje is gemaakt naar aanleiding van de campagne #Geefme1minuut, een initiatief van de Gentse jeugddienst, vzw Jong, en Unia Gent. De organisatie vroeg Decruynaere om in één minuut een boodschap over racisme te brengen.

In plaats van een toespraak te geven opteerde de schepen voor een filmpje met boodschappen die op sociale media zijn verschenen.

Incident

De directe aanleiding was een incident waar Decruynaere vorig jaar getuige van was. ‘Toen ik mijn kinderen naar school bracht, zag een opa met een kind dat bruusk overstak. Een automobilist schold hen daarom uit voor ‘vuile Turk’. Het beeld van hoe dat kind naar zijn opa keek is me bijgebleven.’

De kinderen die in het filmpje opduiken werden door multimediabureau Leitmotiv gecast. De zinnen die ze voorlezen waren niet persoonlijk aan hen gericht, ‘maar het zijn evengoed kinderen die met racisme te maken krijgen’, zegt Decruynaere. ‘Dat alledaags racisme wordt onderschat’.

Dat het filmpje zoveel losmaakt verbaast haar niet compleet. ‘Ikzelf was ook aangedaan toen ik het voor het eerst zag. Het is een erg confronterende boodschap’.

‘Onze haat’

Dat het filmpje spreekt over de invloed van ‘onze haat’ wordt haar niet overal in dank afgenomen. Maar Decruynaere ontkent dat ze daarmee verwees naar haat van Vlamingen tegenover moslims. ‘Het gaat over racisme door ons als volwassenen tegenover kinderen’.

Ze begrijpt wel dat sommigen vinden dat ze ook ‘omgekeerd’ racisme had moeten aankaarten. ‘Racisme heeft geen kleur. Maar mensen die dat aangrijpen om te schelden op moslims, gaan het sowieso niet willen snappen’.

Dat Vlaams Belang zegt te overwegen een klacht te willen indienen omwille van het filmpje noemt ze ‘absurd’. Volgens de partij maakt Decruynaere zich met het filmpje schuldig aan het verspreiden van racistische boodschappen. De schepen noemt dit louter ‘aandacht zoeken’. Ze is door Vlaams Belang nog niet direct gecontacteerd over de zaak.