Aantal bootvluchtelingen piekt opnieuw
In vluchtelingenkampen worden in Griekenland tienduizenden mensen voorlopig opgevangen. Foto: AP
Een ongewoon groot aantal vluchtelingen heeft de voorbije twee dagen via de Egeïsche Zee de Griekse eilanden bereikt. Voor de Libisiche kust werden dit weekend ook zo'n 3.000 mensen onderschept.

Zaterdag was het precies een jaar geleden dat het Europees-Turkse migratieakkoord de zogenaamde Turkije-route naar de EU drooglegde. Het aantal mensen dat via de Egeïsche Zee Europa tracht te bereiken, is sindsdien fors gedaald.

Tijdens de eerste twee weken van maart 2017 ging het in Griekenland om zowat 35 mensen per dag, nu zijn het er zowat vijf keer meer: 362 op twee dagen  deelt het Griekse vluchtelingenagentschap zondag mee. .

Turkse politici hebben er de voorbije dagen meermaals mee gedreigd het akkoord met Europa op te zeggen. Ze zijn ontstemd over het feit dat verschillende landen geen meetings toestaan waarop politici die in Turkije actief zijn campagne voeren voor het grondwettelijk referendum van 16 april.

Libië

Ook op de Libisch-Italiaanse verbinding neemt het aantal vluchtelingen weer duidelijk toe. In de Middellandse Zee voor de kust van Libië zijn zondag bij 22 operaties zowat 3.000 mensen gered. Dat zegt de Italiaanse kustwacht.

Door de slechte weersomstandigheden lag het aantal mensen dat de oversteek waagde tijdens de eerste twee weken van maart erg laag. 'Nu komen de migranten weer in groten getale aan. Ze willen profiteren van het goede weer', zegt een functionaris bij de kustwacht.

Volgens statistieken van de Italiaanse regering zijn dit jaar tussen 1 januari en 17 maart in totaal 16.206 migranten uit de zee gered. In dezelfde periode vorig jaar ging het om 11.911 mensen.