Staking in 15 supermarkten van Delhaize
Foto: BELGAIMAGE

In vijftien supermarkten van Delhaize is het personeel deze voormiddag in staking gegaan uit protest tegen de werkdruk en het uitblijven van contractverbeteringen.

Vanmorgen zijn de stakingsacties van start gegaan in enkele Brusselse supermarkten, waarna snel uitbreiding volgde in een tiental Waalse vestigingen van Delhaize. Deze middag leek het protest over te waaien naar Vlaanderen en was er sprake van gesloten deuren bij de Delhaize-supermarkt in Lokeren maar dat wordt ontkend door de directie van Delhaize.

De vakbondssecretarissen verwachten dat de acties vandaag en morgen nog verder zal uitbreiden.

Aanleiding zijn aanhoudende klachten van de Delhaize-werknemers over personeelstekort en verslechterde arbeidsvoorwaarden. Zo moeten rekkenvullers bijvoorbeeld om de haverklap bijspringen in gespecialiseerde afdelingen zoals bakkerij.

De socialistische bediendebond BBTK hekelt de opeenstapeling van ‘onzekere contracten’. ‘Liever dan haar personeel met een contract van onbepaalde duur tewerk te stellen, kiest de directie gretig voor een waaier van tijdelijke en studentencontracten, met een groot personeelsverloop en desorganisatie tot gevolg’, aldus BBTK-secretaris Jan De Weghe.

Volgens De Weghe was de directie van Delhaize al weken op de hoogte van de malaise maar werd er niet kordaat ingegrepen. Bonden en directie zouden pas volgende dinsdag opnieuw aan tafel zitten.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig