Venezuela treedt hard op tegen ‘illegale brownies’

In Venezuela zijn de voorbije dagen een aantal bakkers opgepakt omdat ze illegaal brownies en ander gebak hadden gemaakt. Volgens president Nicolas Maduro maken de bakkers te veel luxeproducten.

Vanwege nijpende voedseltekorten mag sinds maandag slechts tien procent van alle tarwe in het land gebruikt worden voor gebak en andere luxe-artikelen, zoals croissants. De rest is bedoeld voor normale broden.

Op het naleven van de maatregelen wordt streng toegezien door de politie en het leger. De voorbije dagen kregen tientallen bakkerijen controle. Bij die controles werden vier bakkers opgepakt. Een van de bakkerijen wordt de komende drie maanden overgenomen door de overheid.

Volgens Maduro wordt het tekort aan brood veroorzaakt door zakenmannen die producten opsparen om de prijs ervan op te drijven en zouden bakkers massaal kiezen voor het maken van gebak en luxe-artikelen om hun winst te maximaliseren.

De bakkersvakbonden hebben een gesprek gevraagd met Maduro. Volgens hen komen de meeste bakkers niet rond als ze alleen maar brood mogen verkopen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in