Nieuw duo waagt zich aan rectorverkiezingen UGent

Met het nieuws dat huidig rector aan de UGent, Anne De Paepe (61), zichzelf niet zou opvolgen voor tweede termijn, bleef er één duo over: Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe. Vandaag, op de valreep, stelt een nieuw duo zich kandidaat.

Nog tot vandaag konden kandidaten zich melden voor de rectorverkiezingen van de UGent. Dat deden Guido Van Huylenbroeck (voormalig decaan van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen en huidig directeur internationalisering van de UGent) en Sarah De Saeger (voorzitter van de vakgroep Bio-analyse van de Faculteit Farmaceutische Wetenschappen) als duo dat enkele opvallende standpunten verdedigt, zo schrijft het Gentse studentenblad Schamper.

Die standpunten, samengevat op www.guidosarahdurven.net, berusten op waarden als integriteit en transparantie. Het studiesucces bij studenten moet verhogen door de studenten meer autonomie te geven in hun leerproces. Een nieuw managementstructuur moet volgens het duo zorgen voor een participatief bestuur (eerder dan een centralistisch bestuur).

Als laatste mikt het duo op ‘talentontwikkeling, duurzame werkrelaties met alle UGent-medewerkers, innovatieve werkmethodes en efficiënt gebruik van infrastructuur’.

Timing

De eerste stemronde van de verkiezingen vindt plaats van 19 tot 21 april. Om verkozen te worden moeten kandidaten een tweederdemeerderheid halen.

Voor het eerst in de geschiedenis van rectorverkiezingen mogen ook studenten en personeel stemmen. Vroeger was dat enkel weggelegd voor vertegenwoordigers van de faculteitsraden. Belangrijk is wel dat de stem van de professor zwaarder doorweegt dan die van een student.

Indien op 21 april geen tweederdemeerderheid gehaald wordt door de kandidaten, volgt de week nadien een tweede stemronde.

Het winnende duo zal 1 oktober 2017 beginnen aan een termijn van vier jaar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in