Een Noorse documentairemaker ging wereldwijd op zoek naar online ‘activisten’ en internettrollen.

De Noorse filmmaker Kyrre Lien ging voor Britse krant The Guardian drie jaar lang wereldwijd op zoek naar de trollen die niets liever doen dan tweets versturen of Facebookreacties geven.

De centrale vraag: wat bezielt mensen om van achter hun computer onbezorgd haat te spuien? Waarom reageert iemand met ‘Rijd over de klootzakken heen!’, wanneer er gesproken wordt over migranten in een vluchtelingenkamp. Of waarom schrijft iemand: ‘Ik denk dat als Hitler zijn aandacht had gericht op moslims, de wereld dan een betere plek zou zijn vandaag.’

Het resultaat is de documentaire The Internet Warriors. Wie zijn deze ‘gewone’ burgers die graag commentaar leveren op het internet? Waarom nemen zo velen de moeite om anderen te beledigen, of in sommige gevallen zelfs te bedreigen?

De redenen voor het online ‘activisme’ verschillen sterk, blijkt uit de documentaire. Sommigen geven eerlijk toe extreme politieke visies erop na te houden. Voor anderen is het simpelweg een uitlaatklep voor hun frustraties en emoties.

Of de boodschap van de documentaire helemaal overkomt is nog maar de vraag. ‘Haatvolle online trollen zijn precies zoals ik verwachtte. Losers in het dagelijkse leven’, reageert een van de kijkers op YouTube paradoxaal.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig