Vergeet ‘made in China’, hier is ‘created in China’
Foto: REUTERS

In China zijn er vorig jaar meer dan een miljoen patenten aangevraagd. Internationaal 46.000. Chinese bedrijven zijn nu al dubbel zo inventief als Duitse.

Welke bedrijf heeft er vorig jaar het meeste internationale patenten ingediend? Google? Het Tesla van Elan Musk? Het Zuid-Koreaanse Samsung?

Fout. Bovenstaande multinationals komen zelfs niet in de top tien van 2016. Ze worden weggedrukt door twee Chinese giganten uit de telecom- en elektronicasector: ZTE en Huawei. Beide Chinese giganten hebben in 2016 net iets meer of minder dan 4.000 internationale patenten ingediend, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het World Intellectual Property Organisation (WIPO). Meestal patenten voor nieuwe computertechnologie, elektrische machines en apparaten en digitale communicatie.

Groeispurt

ZTE en Huawei zijn bovendien niet alleen. In totaal werden er door Chinese bedrijven en universiteiten liefst 46.000 internationale patenten ingediend en één miljoen binnenlandse patenten. Liefst 45 procent meer dan in 2015.

Dankzij deze spectaculaire groeispurt, wordt China in één klap in de wereldwijde top drie gekatapulteerd, in het zog van respectievelijk Japan en de VS. En als China het huidige groeitempo aanhoudt - Chinese bedrijven dienen nu al dubbel zo veel patenten in als Duitse bedrijven - dan wordt het land binnen de twee jaar zelfs zonder concurrentie ‘het meest inventieve land ter wereld’.

EU en VS in het verweer

Of hoe China in sneltempo vervelt van ‘fabriek van de wereld’ tot ‘grootste uitvinder ter wereld’. Een titel die de komende jaren wellicht steeds vaker aan een Aziatisch land zal worden uitgedeeld. Want ook het aantal internationale patentaanvragen van Japan en Zuid-Korea zit in de lift, terwijl Europa en de VS al jaren achteruit boeren.

Topman Francis Gurry van het WIPO ziet het label ‘Made in China’ dan ook op korte termijn vervangen worden door ‘Create in China’. Al zal de VS wellicht zijn vel duur verkopen. ‘Je zou kunnen zeggen dat Trump vooral de oude industrieën steun: vastgoed, energie- en de maakindustrie’, zegt hij in de Financial Times. ‘Maar de VS zal ook blijven investeren in de kenniseconomie, ook als dat door het protectionisme van Trump moeilijker wordt’.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig