‘Het zijn niet de dertig zetels waarop ik had gehoopt. Maar ik behoor tot de winnaars’, zo heeft Geert Wilders van de rechts-populistische partij PVV gereageerd op de voorlopig verkiezingsuitslag. Zijn partij komt in de voorlopige prognose uit op twintig zetels, een winst van vijf zetels.

Bij de volgende verkiezingen, voorzien in 2021, belooft Wilders dat de PVV de grootste partij van Nederland zal worden. 'We waren de derde partij van Nederland', aldus Wilders. 'We zijn nu de tweede partij van Nederland. En de volgende keer worden we nummer 1.'

Met ruim 95 procent van de stemmen geteld, blijft de PVV steken op twintig zetels. Wilders' partij blijft daarmee CDA en D66 nipt voor, maar moet wel een straatlengte voorsprong aan de VVD laten. Sinds 2010 was de PVV de derde partij van het land, maar van 2010 tot 2012 had de partij wel meer zetels dan nu.

Wilders verklaarde ook meermaals dat hij bereid is om in de nieuwe Nederlandse regering te stappen. ‘Ik ben beschikbaar. Ik heb dat altijd gezegd. Ik wil dat graag.’ Als dat niet gaat gebeuren gaat hij ‘keihard oppositie’ voeren en ervoor ‘zorgen dat die patriottische lente alsnog gaat plaatsvinden’.

Alle partijen die er toe doen, hebben uitgesloten met de PVV te gaan samenwerken.

Wilders liet tot slot optekenen dat Mark Rutte ‘heel enge woorden’ gebruikt als hij zegt dat met de verkiezingen het verkeerde soort populisme is gestopt. ‘Ik begrijp niet zo goed wat hij bedoelt. Zijn er dan goede en slechte populisten?’

Wilders: ‘Niet het aantal zetels waarop ik had gehoopt’
Foto: EPA

Geert Wilders tweette eerder op de avond dat Rutte ‘nog lang niet’ van hem af is.