Connie Palmen wint De Inktaap 2017
Foto: © VRT
Ruim 1.500 Nederlandstalige scholieren uit Nederland, Vlaanderen, Suriname, Aruba en Curaçao hebben de roman 'Jij zegt het' van Connie Palmen bekroond met de literaire jeugdprijs De Inktaap.

Voor De Inktaap lezen scholieren van 15 tot en met 18 jaar elk jaar vier boeken. Drie daarvan wonnen respectievelijk de ECI Literatuurprijs, de Fintro Literatuurpijs en de Libris Literatuur Prijs. Het vierde boek is een Caribische nominatie.

Jij zegt het, dat eerder de Libris Literatuur Prijs 2016 won, haalde het van Het hout van Jeroen Brouwers (ECI Literatuurprijs 2015), Fansi’s stilte van Tessa Leuwsha (Caribische nominatie)  en Malva van Hagar Peeters (Fintro Literatuurprijs 2016).

In Jij zegt het schetst Palmen de stormachtige en tragische liefde tussen het schrijverskoppel Ted Hughes en Sylvia Plath, die zich in 1963 van het leven beroofde. Palmen vertelt het verhaal vanuit de ogen van Ted Hughes, die in 1998 overleed.

In de juryrapporten prijzen de scholieren Palmen onder meer voor haar ‘eigen, unieke stijl’. Een van de rapporten noemde het ‘zoveel meer dan een biografie over bekende mensen’ en sprak zelfs over ‘de ultieme ode aan de liefde’. Een andere groep scholieren noteerde dat het boek hen aanspoorde om het werk van Hughes en Plath te gaan lezen.

Vorig jaar ging De Inktaap naar Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans. Eerder wonnen ook onder meer Ilja Leonard Pfeijffer, A.F.Th. van der Heijden en Tom Lanoye de prijs al.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in