Klokkenluiders Luxleaks ook in beroep veroordeeld
Antoine Deltour na het proces in eerste aanleg vorig jaar. Foto: AFP

Twee klokkenluiders van het LuxLeaks-schandaal zijn ook in beroep veroordeeld tot een boete en/of een celstraf met uitstel. De straffen zijn wel iets afgezwakt. De journalist is vrijgesproken.

Antoine Deltour en Raphaël Halet, die allebei gewerkt hebben voor PriceWaterhouseCoopers (PwC), stonden vandaag terecht in Luxemburg nadat hun voormalige werkgever hen had aangeklaagd wegens diefstal van bedrijfsgeheimen. De Franse journalist Edouard Perrin was de derde beklaagde. Hij maakte als eerste een reportage over de fiscale constructies.

Deltour en Halet werden ervan beschuldigd dat ze 30.000 documenten doorspeelden aan journalisten. Hun verdediging luidde dat ze dat deden in het algemeen belang.

Voorwaardelijke celstraf

In eerste aanleg kregen Deltour en Halet een veroordeling aan de broek van respectievelijk 12 en 9 maanden cel met uitstel en 1.500 en 1.000 euro boete. In beroep was het Luxemburgse parket milder. De openbare aanklager vroeg en kreeg dit keer een celstraf met uitstel van 6 maanden en een boete van 1.500 euro voor Antoine Deltour. En enkel nog een boete van 1.000 euro voor Raphaël Halet. Beide mannen moeten ook een symbolische schadevergoeding van 1 euro betalen aan hun voormalige werkgever PwC. Perrin werd net als in eerste aanleg vrijgesproken.

De publicatie van LuxLeaks ontketende eind 2014 een debat over belastingontwijking in Europa. Tachtig journalisten uit 26 landen, aangesloten bij onderzoekscollectief ICIJ, lieten op basis van gelekte PwC-documenten zien hoe bedrijven vrijwel geen belasting betalen door handig met winst tussen landen te schuiven

Klokkenluiders afschrikken

De veroordeling in beroep doet bij heel wat waarnemers de wenkbrauwen fronsen. Verschillende politici hebben in het verleden de twee veroordeelden geprezen omdat ze de geheime belastingdeals tussen multinationals en de toenmalige regering van Jean-Claude Juncker aan het licht brachten. is nu voorzitter van de Europese Commissie.

Volgens critici en medestanders van het tweetal wil Luxemburg met dit proces toekomstige klokkenluiders afschrikken en sjoemelende bedrijven een hart onder de riem steken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig