Mogherini ambieert sterkere rol voor EU in Syrië
Federica Mogherini Foto: AFP

De hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlandbeleid Federica Mogherini ambieert een sterkere rol voor de Europese Unie in de diplomatieke manoeuvres voor een vredesoplossing voor Syrië. Dat bleek in Straatsburg bij de presentatie van een nieuwe Europese strategie voor het land.

Volgens Mogherini geldt de EU in Syrië en de bredere regio als een geloofwaardige en betrouwbare partner. 'We zijn perfect gepositioneerd om niet enkel op het vlak van humanitaire hulp, maar ook als politieke speler een rol te spelen', zo meent de Italiaanse. Ze wees erop dat de Europeanen de voorbije maanden al gesprekken hebben aangeknoopt met belangrijke spelers als Iran, Saoedi-Arabië, Libanon en Turkije.

Daarnaast zou de Europese Unie zich volgens Mogherini ook al actief moeten bezighouden met de periode na een eventueel vredesakkoord. 'Te vaak heeft de internationale gemeenschap de post-conflictperiode niet voldoende voorbereid. Deze keer willen we echt klaar zijn', aldus de Europese buitenlandminister, die onder meer een bijdrage aan een nieuwe grondwet en de vrijwillige terugkeer van vluchtelingen als voorbeeld naar voren schoof.

Mogherini wil op 3 april met de Europese ministers van Buitenlandse Zaken van gedachten wisselen over de nieuwe strategie voor Syrië. Enkele dagen later organiseren de EU en de Verenigde Naties een grote conferentie over Syrië. De oorlog in het land is intussen zes jaar aan de gang en kostte al minstens 320.000 mensenlevens. Miljoenen mensen zijn op de vlucht.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in