Fillon in staat van beschuldiging gesteld
Foto: REUTERS

De Franse presidentskandidaat François Fillon is in staat van beschuldiging gesteld voor verduistering van overheidsgeld. Dat heeft de aanklager in Frankrijk bevestigd.

Voor het eerst in de Franse geschiedenis loopt er tegen de kandidaat van een grote partij voor het hoogste ambt een aanklacht. François Fillon is vanmorgen in beschuldiging gesteld voor de verduistering van overheidsgeld, in het onderzoek naar fictieve jobs voor zijn vrouw en kinderen. 

Behalve voor verduistering van overheidsgeld werd Fillon ook in verdenking gesteld voor 'heling en medeplichtigheid in het misbruik van bedrijfsgegevens' en 'het niet-nakomen van verklaringsverplichtingen aan de Hoge autoriteit voor de transparantie van het openbaar leven.'

Dat hij in staat van beschuldiging is gesteld, betekent nog niet dat Fillon voor de rechtbank zal moeten verschijnen. Het is ook niet uitgesloten. 

Op een persconferentie had Fillon begin maart al aangekondigd dat zowel hij als zijn vrouw voor de onderzoeksrechters moesten verschijnen ‘met het oog op een aanklacht’. Hij wordt ervan verdacht dat hij familieleden heeft betaald met belastinggeld voor fictief werk.


Fillons vrouw Penelope wordt op 28 maart opnieuw bij de onderzoekers verwacht. Na afloop van die ondervraging moet duidelijk worden of ook zij in beschuldiging gesteld wordt.

'Politieke moord'

Fillon was de voorbije weken al teruggekomen op zijn ‘belofte’ van 26 januari. Toen zei hij dat hij zich zou terugtrekken als kandidaat als hij in beschuldiging gesteld zou worden. In een speech begin maart noemde hij het gerechtelijk onderzoek een ‘politieke moord’ op zichzelf en de presidentsverkiezingen. ‘Ik zal niet toegeven, ik zal me niet overgeven, ik zal me niet terugtrekken, ik ga door tot het einde’, zei hij toen.

Door het schandaal ligt Fillons partij in de touwen. Ook steeds meer campagnemedewerkers van François Fillon hielden het de voorbije weken voor bekeken. Toch blijft de partijtop hem steunen. Gewezen premier Alain Juppé bevestigde onlangs nog zijn steun voor Fillon.

De eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen wordt op 23 april gehouden. In de peilingen ligt Fillon intussen ver achter op de extreemrechtse kandidate Marine Le Pen en de onafhankelijke centrumkandidaat Emmanuel Macron.