Partijbestuur CD&V Gent kiest Mieke Van Hecke als lijsttrekker
Mieke Van Hecke. Foto: BELGA
Het partijbestuur van CD&V in Gent keurde dinsdagavond het voorstel van het bureau goed om Mieke Van Hecke als lijsttrekker aan te duiden voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. De beslissing werd niet unaniem genomen, maar wel met een ruime meerderheid.

Van Hecke, die volgende week 70 jaar wordt, stopte in september 2014 als hoofd van het katholiek onderwijs, alias de 'Guimardstraat'. In 2015 werd ze aangesteld als voorzitter van het Vlaams Vredesinstituut, het onafhankelijke orgaan voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

Met Mieke Van Hecke kiest CD&V voor een wit konijn om haar zorgenkind uit het slop te halen. Gent is al jarenlang een probleemstad voor de christendemocraten, ze zitten er al meer dan een kwarteeuw in de oppositie. In 2018 wil CD&V koste wat het kost weer in het bestuur geraken. Nu zowel de N-VA als de SP.A in extremis hun lijsttrekker hebben gewisseld na onthullingen in de nasleep van de Publifin-affaire, lijken de kaarten in de Arteveldestad flink door elkaar geschud te worden.

'Ik had dit verwacht omdat we dat weloverwogen hebben voorbereid', zegt voorzitster Isabelle Heyndrickx (CD&V). 'We zitten met vertegenwoordigingen die democratisch zijn samengesteld, en het feit dat we haar unaniem vanuit het Bureau (dagelijks bestuur) hebben voorgedragen, gaf me vertrouwen.' Heyndrickx zegt verder dat Van Hecke zich volledig inschrijft in het nieuwe verhaal dat CD&V aan het schrijven is. 'We beginnen dus niet met iets nieuws, maar we zetten ons project verder, en dat is nu met een duidelijke leider aan kop.'

'Een belangrijke aanwinst'

Kamerlid en lokaal fractieleider Veli Yüksel, die de lijst bij de vorige verkiezingen trok, vindt Mieke Van Hecke een belangrijke aanwinst voor de afdeling. 'Het gaat mij niet om de lijsttrekker te zijn, maar om zoveel mogelijk stemmen en een goed resultaat te behalen om in te breken in deze meerderheid die van het ene naar het andere schandaal fietst, straks een circulatieplan invoert terwijl er nog een referendum volgt, en niet met de echte problemen van de Gentenaars bezig is.'

'Mieke heeft een geweldig professioneel parcours afgelegd, waarbij ze respect afdwong bij vriend en vijand', looft Yüksel nog. 'Ik heb absoluut geen twijfel dat Mieke een versterking is voor mijn team. Mijn steun heeft ze voor 100 procent. Ik zal samen met haar een tandem vormen en naar de verkiezingen gaan.' Over plaatsen op de lijst werd nog niet gesproken, maar Yüksel gaat uit van een prominente plaats en zichtbare rol in de campagne. 'Als fractieleider en parlementair lijkt met dat evident.'

Filip Van Laecke, die in 2006 de lijst trok, houdt in een eerste reactie een slag om de arm. 'Verkiezingen win je niet met een lijsttrekker alleen, maar ook met een sterk team daarrond dat voldoende stemmen kan aanbrengen. Want daar draait het uiteindelijk allemaal om. Ik heb in het verleden al meermaals bewezen dat ik veel voorkeursstemmen kan aanbrengen. Ik verwacht dan ook van de partij en duidelijk signaal over welke rol men mij ziet spelen naar 2018 toe. Dan pas zal ik kunnen beslissen of ik in dat verhaal stap of niet.'

Claerhout-saga

Vorig jaar werd Sarah Claerhout door de CD&V-top nog met veel bombarie voorgesteld als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. In oktober kondigde Claerhout echter onverwacht haar afscheid aan van de politiek, omdat ze het oneens was met twee Vlaamse decreten. De jonge politica trok haar ontslag even snel weer in, maar nam uiteindelijk toch afscheid.

Sindsdien werden Oost-Vlaamse CD&V-toppers als Pieter De Crem en Joke Schauvliege gepolst over een verhuis naar Gent, maar zij weigerden. 

'Grande Dame'

Vlaams fractieleider Koen Van den Heuvel feliciteerde Van Hecke vanmiddag al op Twitter: 'Veel succes aan Mieke Van Hecke als CD&V-lijsttrekker in Gent', aldus Van den Heuvel. Hij noemt haar een 'Grande Dame met pakken ervaring én overtuigingskracht'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig