Het Poolse europarlementslid Janusz Korwin-Mikke krijgt een strenge sanctie voor zijn seksistische verklaringen. ‘Door vrouwen te beledigen, toonde hij minachting voor onze meest fundamentele waarden’, zegt Europees parlementsvoorzitter Antonio Tajani.

De voorzitter van het Europees Parlement tilt zwaar aan de uitspraken van Janusz Korwin-Mikke en legt hem daarom naar eigen zeggen een ongekend strenge straf op. Maar die is volgens hem in verhouding met de ernst van de verklaringen.

Korwin-Mikkes dagvergoeding van ongeveer 300 euro wordt dertig dagen ingehouden, hij wordt tien dagen geschorst van parlementaire activiteiten en mag het Europees Parlement een jaar lang niet meer vertegenwoordigen.

De 74-jarige Korwin-Mikke, de enige vertegenwoordiger van zijn eigen ultraconservatieve en eurosceptische partij Korwin, zorgde voor ophef in het Europees Parlement met zijn verklaring dat vrouwen minder moeten verdienen dan mannen omdat ze ‘zwakker, kleiner en minder intelligent’ zijn.

Met zijn seksistische uitspraak was de Pool overigens niet aan zijn proefstuk toe. De voorbije jaren werd hij al bestraft omdat hij de Hitlergroet had gebracht en vluchtelingen met uitwerpselen had vergeleken.