Turkije sleept Nederland voor Europees Hof voor de Rechten van de Mens
Foto: AFP

De Turkse president Erdogan stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens over de diplomatieke rel met Nederland. Erdogan heeft ook kritiek op Duitsland. Hij vindt dat Merkel 'terroristen steunt'.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft maandag gezegd dat hij naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg wil stappen, na de diplomatieke rel met Nederland afgelopen weekend. Hij zei dat Nederland 'rekenschap zal moeten afleggen' en dat Turkije alle mogelijke diplomatieke sancties zal aanwenden om Nederland van repliek te dienen. Hij zei niet wat voor strafmaatregelen hij wil opleggen. Over economische sancties zei Erdogan niets.

De relatie tussen Ankara en Den Haag is erg gespannen, nadat Nederland twee Turkse ministers afgelopen weekend de toegang tot het land had ontzegd. De Turkse excellenties kwamen campagne voeren voor het Turkse referendum in april. Nederlandse premier Mark Rutte stond dit niet toe. Het referendum gaat over een ingrijpende aanpassing van de Turkse grondwet. De macht van de president zou daardoor gevoelig worden uitgebreid.

Duitsland

Erdogan sprak ook harde taal over Duitse bondskanselier Angela Merkel. De Turkse president bekritiseerde haar omdat ze Nederland steunde. 'Geachte Merkel, u steunt terroristen', zei Erdogan in een live interview met televisiezender A Haber. Ook beschuldigde hij de Duitse 'staatstelevisie' ervan 'terreurorganisaties' te steunen en propaganda te voeren tegen het presidentiële systeem dat Erdogan wil invoeren in zijn land. Hij riep de Turken die elders in Europa wonen op 'niet te stemmen voor anti-Turkse partijen'.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig