De Belgische werkgeversorganisatie VBO heeft een nieuwe voorzitter. Het gaat om de 62-jarige Bernard Gilliot. Een topkaderlid van het studiebureau Tractebel Engineering. In Vlaanderen doet zijn naam weinig belletjes rinkelen.

Bernard Gilliot is een oud-gediende van het Belgische studiebureau Tractebel Engineering. Hij ging er in 1980 onmiddellijk na zijn ingenieursstudies aan de slag. Sinds 2012 maakt Gilliot als executieve vice-president deel uit van het directieteam van deze Belgische ingenieursfiliaal van het Franse energieconcern Engie. Het maakt dat Tractebel Engineering en Electrabel zusterbedrijven zijn.

Bernard Gilliot volgt Michèle Sioen op als voorzitter van het VBO. Het voorzitterschap bij de werkgeversorganisatie gaat afwisselend naar een Vlaamse of een Waalse ondernemer of manager. aangezien Sioen van het gelijknamige technisch textielbedrijf uit het West-Vlaamse Ardooie tot de Vlaamse taalrol behoorde, was het nu de beurt aan een ‘Franstalige’ voorzitter. Gilliot is wel perfect tweetalig.

Bij zijn eerste officiële optreden deze morgen omschreef Gilliot zich zelf als een diplomaat. De kersverse VBO-voorzitter presenteerde alvast een prioriteitenlijstje voor de komende drie jaar (de traditionele voorzitterschaptermijn bij het VBO). Mobiliteit is er daar eentje van. Hij vindt het noodzakelijk dat er voor de files op de autowegen duurzame oplossingen worden gevonden. Verder wordt hij de pleitbezorger voor meer vrijhandel. Andere werven zijn de digitalisering en de impact op de werkgelegenheid en de energietoekomst van België.

Door zijn VBO-voorzitterschap is voor Gilliot ook een voorstaande rol weggelegd in het sociaal overleg. Hij moet de komende jaren proberen een vervolg te breien aan de prille en fragiele herleving van het topoverleg tussen vakbonden en werkgevers in de Groep van Tien.