Turkije eist onderzoek naar politieoptreden
Foto: Reuters
Na de betogingen gisteren in Rotterdam eist de Turkse overheid een onderzoek naar het politieoptreden tegen de Turkse manifestanten.

Het gaat hard tegen hard tussen Turkije en Nederland. Turkije eist gerechtelijke stappen tegen het 'disproportionele' optreden van de Nederlandse politie tegen demonstrerende Turken. Verschillende betogers raakten gewond bij confrontaties met de politie. Minstens één Turkse jongeman werd gebeten door een politiehond.

Relschoppers

In Rotterdam raakten zeven mensen, onder wie een agent, afgelopen weekend gewond toen de politie optrad tegen relschoppers na het gedwongen vertrek van de Turkse minister van Familiezaken, Fatma Betül Sayan Kaya. De politie zette onder meer honden en waterkanonnen in om de met Turkse vlaggen zwaaiende betogers bij het Turkse consulaat te verspreiden. Zeker één betoger zou door een hond gebeten zijn.

Sommige manifestanten gooiden met flessen en stenen, de oproerpolitie beantwoordde dat met een charge, aldus een ooggetuige aan Reuters.

Brug te ver

Maandagochtend gaf de Nederlandse vicepremier Lodewijk Asscher nog te kennen dat de Turkse beschuldigingen van nazisme en fascisme aan het adres van Nederland een brug te ver zijn en eiste excuses. Die komen er zeker niet.

In een diplomatieke nota verlangt Turkije verder informatie over gewonde Turkse burgers, zo meldden bronnen bij het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig