Neuville pakt derde plaats in Rally van Mexico
Foto: AFP

Thierry Neuville (Hyundai i20) is zondag op de derde plaats geëindigd in de rally van Mexico, dat is de derde WRC-manche van het seizoen. Het was al de derde keer in zijn nog jonge carrière dat de Belg die plaats op het podium in Mexico inpalmde. In 2013 eindigde hij met de Ford Fiesta WRC al eens derde en in 2014 deed hij dat nog eens over, maar toen achter het stuur van een Hyundai WRC. Het was toen het eerste podium ooit voor Hyundai.

Neuville en corijder Nicolas Gilsoul mochten zondag op de derde plaats aan de slotdag beginnen en gaven die podiumstek niet meer uit handen. Neuville finishte met een achterstand van iets minder dan een minuut (59.7) op de Brit Kris Meeke (Citroën C3), die de rally op zijn erelijst mag schrijven. De tweede plaats ging naar de Franse regerende wereldkampioen Sébastien Ogier (M-Sport/Ford), die daaraan voldoende had om de leidersplaats in de WK-stand weer over te nemen van de Fin Jari-Matti Latvala. Voor de 37-jarige Meeke was het de vierde WRC-zege in zijn carrière. In Mexico stond hij reeds sinds vrijdagnamiddag aan de leiding.

Voor Neuville was het dan weer de eerste podiumplaats van het seizoen. In Monte Carlo en Zweden viel hij telkens uit terwijl hij in de stand aan de leiding stond. Bovendien won hij zondag ook nog eens de Power Stage, wat hem nog vijf extra punten in de WK-stand opleverde. Met 28 punten achter zijn naam klimt Neuville naar de vijfde plaats in die WK-stand. De vierde rally van dit seizoen wordt van 6 tot 9 april op het Franse eiland Corsica gereden.

Neuville won dit weekend in Mexico vier klassementsritten. Eentje daarvan was de afsluitende Power Stage die hem vijf extra WK-punten oplevert. "Ik ben heel tevreden dat ik hier in Mexico op het podium eindig", zei Neuville na afloop van de rally. "Ik draag dit podium op aan het voltallige Hyundai Motorsport-team dat me na de ontgoochelingen van de Monte Carlo en Zweden is blijven pushen. Die twee rally's waren snel, maar tegelijk frustrerend. Het is geweldig dat ik nu opnieuw op het podium sta en in de Power Stage extra punten scoor. Na de problemen van afgelopen vrijdag heeft het team het probleem snel getraceerd en opgelost. Dankzij hun doorzettingsvermogen en vastberadenheid sta ik vandaag op het podium."