Alberto Contador heeft in de korte, maar venijnige slotetappe van Parijs-Nice, een putsch gepleegd op geletruidrager Sergio Henao. De Colombiaan leek onderweg helemaal door het ijs te zakken, maar herpakte zich met de meet in zicht. Het werd billen knijpen voor de Spanjaard, uiteindelijk kwam hij een luttele twee (!) seconden tekort en stelde Henao zijn eindzege veilig.
Na de koninginnenrit van zaterdag stond er zondag van Nice terug naar Nice nog heel wat op het spel. Sergio Henao stond bij de start te blinken in het geel, maar moest uitkijken voor Daniel Martin (op 30” Alberto Contador (op 31”). Die lagen allebei op de loer voor de eindzege en de slotrit van 115 kilometer telde vijf klimmetjes, drie van tweede en twee van eerste categorie. Vuurwerk was dus te verwachten.

Wie niet startte, waren Alexander Kristoff, Alberto Losada en Jacobo Guarnieri en Tom Stamsnijder. Zij gaven er voortijdig de brui aan. Het peloton startte alvast met een rotvaart. Edward Theuns en Adam Hansen waren de eerste durvers van de dag, maar werden al snel tot de orde geroepen door het peloton. De poging van Lilian Calmejane was dan succesvoller. Hij kreeg het gezelschap van José Herrada en Arnold Jeannesson. Niet veel later maakten ook Thomas De Gendt en David De la Cruz de sprong naar voren. Nog meer renners probeerden de oversteek te maken, waardoor de kopgroep uiteindelijk groeide tot 24 man, onder wie onze landgenoten Thomas De Gendt en Serge Pauwels. Calmejane greep de bergpuntjes onderweg en stelde zijn bergtrui zo veilig.

Onderweg gaven nog meer renners er voortijdig de brui aan: Kittel, Delage, Sarreau, Zico Waeytens, Bennet, Kolar en Morice stapten in de bezemwagen. In het peloton leidden de troepen van Geraint Thomas de dans. Zij snoepten steeds meer secondjes van de voorsprong van drie minuten van De Gendt en co. af. op de flanken van de Côte de Peille zette ook Contador zijn mannetjes aan het werk. Vooraan spatte ook de kopgroep uiteen op de Peille. Met nog 50 kilometer te gaan zetten Contador zijn trouwe luitenant in deze Parijs-Nice aan het werk. Jarlinson Pantano schudde nog een keer aan de boom voor zijn kopman en liet het vervolgens aan de Spanjaard over. Contador probeerde Henao af te schudden, Daniel Martin kraakte volledig.
Contador vond meteen het goede ritme en zat niet veel later al vooraan de koers, bij de eerste leiders. Henao had geen enkele ploegmakker rond zich en leek door het ijs te gaan zakken. De groep van Contador vond de aansluiting met de leiders De La Cruz, Petili, Jeanneson en De Marchi. Op 45 kilometer van de streep hebben ze al een voorsprong van 35 seconden op Henao. De Spanjaard virtueel in het geel dus. Contador rook bloek en zette zijn leeuwenhart aan het werk. In Michael Matthews - die mee in de vroege vlucht zat – vond Contador een dankbare bondgenoot. De Colombiaan ziet de voorsprong van de Trek-Segafredo-renner alleen maar stijgen, tot 41”. Bij het opdraaien van de Col D’Eze zakte zijn voorsprong weer. Ondertussen kreeg Henao in de achtervolging de hulp van zijn ploegmakkers Lopez Garcia en Nieve.
Nagelbijter
Vooraan moest Thomas De Gendt stilaan de rol lossen na een dag in de aanval. Contador beukte er zodanig op los, dat er zich een Spaans trio vormde met ook nog Soler en De La Cruz. De voorsprong ging weer fel de hoogte in, richting de minuut. Henao werd in de achtervolging dan ook nog eens bestookt door Porte, Martin en Izagirre. Bij de tussensprint op 14 kilometer van de meet grabbelde Contador nog twee bonificatieseconden mee. Soler rook de ritzege en ging er plots in de afdaling alleen vandoor. In de achtervolging vond Henao ondertussen zijn tweede adem. Hij ging vol in de aanval om zijn eindzege te vrijwaren. Met nog zeven kilometer te gaan grepen Contador en De La Cruz Soler opnieuw bij de lurven.

Nagelbijten tot op de streep dus, wie zou deze rit winnen? Wie zou eindwinnaar zijn van Parijs-Nice. Alberto Contador gaf alles en stampte elk fragmentje energie uit zijn benen, daar profiteerde De La Cruz van. Die kwam makkelijk over zijn landgenoot en pakte de slotrit op de Promenade des Anglais in Nice. Contador werd tweede, Soler derde. En dan moesten er seconden geteld worden. 15 seconden later kwam het peloton al in het zicht van de vaste camera. Aftellen, nagels vliegen in het rond... en Henao won dan toch Parijs-Nice! Alberto Contador had uiteindelijk twee luttele seconden tekort, hij moet tevreden zijn met een tweede plaats. Daniel Martin werd derde in het eindklassement.
Sergio Henao: “Even panikeerde ik, maar ik ben er blijven in geloven”

Sergio Henao heeft de eindzege beet in Parijs-Nice. De Colombiaan bezorgt op die manier de vijfde eindoverwinning in zes jaar aan Team Sky. Eerder won het team met Bradley Wiggins (2012), Richie Porte in 2013 en 2015 en Geraint Thomas vorig jaar al de Koers naar de Zon.
“Vandaag heb ik echt afgezien”, moest Henao toegeven. “Natuurlijk, we wisten wat ons te wachten stond. Iedereen kent Alberto Contador en we herinnerden ons allemaal nog het scenario van vorig jaar, toen hij in de aanval trok. Dat speelde vandaag misschien wel in mijn voordeel. We kenden zijn tactiek en dat zorgde voor minder stress. Zaak was om niet te panikeren onderweg. Al moet ik toegeven: ik panikeerde wel even toen zijn bonus net boven de minuut ging.”
Henao zat geïsoleerd op de Côte de Peille toen Contador versnelde, maar zijn ploegmaten keerden terug in de afdaling en wisten hun deel van het werk nog te doen. Op de Col d’Eze, de slotklim, was het afzien voor de Colombiaan. “Ik ben er blijven in geloven en ik wist dat ik vol op die pedalen moest blijven duwen tot het eind. Dat heeft geloond. Dit is de grootste overwinning uit mijn carrière en doet enorm veel deugd na alle tegenslagen die ik heb gehad (hij brak zijn knieschijf in de Ronde van Zwitserland van 2014 en kende problemen met zijn biologisch paspoort, nvdr.).”
Alberto Contador: “Jammer, echt jammer”

Alberto Contador (Trek-Segafredo) keert net zoals vorig jaar huiswaarts met een tweede plaats in het eindklassement van Parijs-Nice. Vorig jaar bedroeg het verschil vier seconden, nu slechts twee. “Het was een mooie strijd”, reageerde de 34-jarige Spanjaard. “Alleen jammer dat ik naast de eindzege grijp.”
“Het is jammer, echt jammer, ik heb alles gegeven, maar koop er de overwinning niet mee. Ik ben teleurgesteld, maar ik weet dat ik het positieve moet onthouden: mijn conditie is echt goed, we hebben een mooie koers gezien en ik ben er trots op dat ik één van de protagonisten ben die deze 75ste editie kleur heeft gegeven. Ik win niet, maar ik kan finaal toch tevreden terugblikken op deze rittenkoers. Ik moest iets proberen en dat heb ik gedaan. Liever maak ik koers, op een klim, in een afdaling, zelfs op het vlakke, dan een wedstrijd te ondergaan en dat heb ik hier nog eens getoond. Alleen is het jammer dat ik net twee seconden te kort kom.”
Tony Gallopin: “Doel bereikt, maar wel ontgoocheld”

Tony Gallopin heeft voor de vierde keer in zijn carrière een top tien plaats behaald in Parijs-Nice. Zoals in 2014 eindigde hij net op de tiende stek. In 2015 won hij een rit en werd hij zesde in de eindstand, vorig jaar eindigde hij op de achtste plek.
“Het doel voor deze Parijs-Nice was een ritzege voor de ploeg en een plaats in de top tien. André Greipel won een mooie rit en ik eindig in de top tien, dus is het doel gehaald, maar ik ben wel ontgoocheld”, reageerde de 28-jarige Fransman van Lotto Soudal. “Deze Parijs-Nice begon goed voor mij. Na twee dagen lang op vertrouwde wegen rijden in mijn eigen regio, stond ik mooi geplaatst. Na mijn goede tijdrit en de tweede plaats in het klassement afgelopen woensdag droomde ik stiekem van meer. Zeker omdat ik vrijdagavond nog altijd tweede was. Ik ben dus teleurgesteld dat ik het laatste weekend ben teruggevallen naar een tiende plaats, maar ik was kapot. Het doel is net bereikt, maar ik hoopte op meer. Deze Parijs-Nice was slopend en als je ziet dat de renners die in de top tien staan renners zijn die in de grote rondes meedoen voor het podium, sta ik er wel mooi tussen. Ik was vandaag helemaal leeg. Dankzij de steun van mijn ploegmaats sta ik hier nog in de top tien, want het vat was echt helemaal op.”