Nederlandse actrice Kitty Courbois op 79-jarige leeftijd overleden
Foto: rr

De Nederlandse actrice Kitty Courbois is zaterdag op 79-jarige leeftijd in Amsterdam overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding. Dat meldt Toneelgroep Amsterdam zondag.

De Vlaming Ivo van Hove, directeur van het gezelschap, noemt haar ‘een onvergetelijke grande dame van het Nederlandse toneel’. In Vlaanderen was ze vooral bekend omdat ze in de jaren 70 een verhouding had met Hugo Claus.

Gedurende haar hele carrière wisselde Courbois theater af met acteerwerk in film en televisieseries. Zo was ze te zien in ‘Het gangstermeisje’ (1966), ‘Een mens van goede wil’ (1974), ‘Vrijdag’ (1980) van Hugo Claus, Paul Verhoevens ‘Flesh + Blood’ (1985), ‘Twee vorstinnen en een vorst’ (1981) en ‘Op hoop van zegen’ (1986).

Van Hove noemt Kitty Courbois ‘een eigenzinnige, bezielde vrouw die het toneel een onvergetelijke stempel meegaf’. ‘Een ensemblespeler pur sang die de kunst verstond om als geen ander moeiteloos tussen theater, televisie, radio en film te balanceren. Een voorbeeld voor velen na haar.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in