Vermoeide Toma Nikiforov pas zevende op Grand Slam judo in Bakoe
Foto: BELGA

Toma Nikiforov (-100 kg) heeft zondag erg matig gepresteerd op de Grand Slam judo in het Azerische Bakoe. Een vermoeide Nikiforov kon geen kamp winnen in de klasse onder 100 kilogram en moest zo vrede nemen met de zevende plaats.

Twee weken geleden was Nikiforov (World Ranking 5) op de Grand Prix van Düsseldorf nog symbool voor fysieke paraatheid en dat leverde toen heel verdiend goud op maar de zware stages in Düsseldorf en Nymburk in Tsjechië hebben blijkbaar veel energie gekost.

In de eerste ronde in Bakoe was hij vrijgeloot en zijn eerste kamp van de dag verloor hij met twee waza-ari’s van de Hongaarse kampioen Miklos Cerjenics (WR 31). In de eerste minuut van de herkansingen tegen de 18-jarige Zelym Kotsoiev (WR 55) liep hij ook al onmiddellijk een waza-ari achterstand op. Anderhalve minuut voor tijd kon hij nog gelijk stellen maar een voortdurend naar adem happende Nikiforov leek op geen enkel moment de baas in de kamp tegen de talentvolle Azeri, die vorig jaar ook al eens goud had veroverd op de Grand Prix van Ulaanbaatar in Mongolië. Twintig seconden voor het einde van de kamp viel de Schaarbekenaar nog aan maar Kotsoiev counterde perfect en krachtig en dat leverde hem de winnende waza-ari op.

Nikiforov was de tweede landgenoot die in Bakoe in actie kwam, vrijdag al pakte Charline Van Snick brons in de klasse tot 52 kg.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in