Rutte: ‘Constant geprobeerd conflict te de-escaleren’
Foto: EPA

De Nederlandse regering heeft voortdurend geprobeerd de gemoederen in de diplomatieke aanvaring met Turkije tot bedaren te brengen. Dat zei de Nederlandse premier Mark Rutte zondag in een interview met de talkshow WNL op Zondag.

‘Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders en ik zijn vanaf begin vorige week constant bezig geweest om te de-escaleren’, zei Rutte. De Nederlandse premier zei zijn Turkse ambtgenoot de afgelopen dagen acht keer te hebben gesproken.

‘Nederland is ook een trots land’, zei Rutte. Het kon dus niet over zijn kant laten gaan dat de Turkse minister van Familiezaken haar ongewenste komst naar Nederland toch doorzette. De politie hield de minister zaterdagavond tegen in Rotterdam en beval haar Nederland te verlaten. ‘Onder beschaafde volken zou het betamelijk zijn geweest te gaan.’

Rutte heeft zijn Turkse collega voorgesteld ‘binnenkort maar eens een groot bord eten weg te werken want het is volstrekt onaanvaardbaar wat er gisteren gebeurd is’. Hij zei zoiets ‘nog nooit meegemaakt’ te hebben.

Nederland blijft proberen ‘te de-escaleren waar wij kunnen’, klonk het verder nog bij de premier. Dat dient volgens hem de Nederlandse belangen. ‘Als Nederland nu verder gaat escaleren zijn wij de onverstandige partij’, besloot Rutte.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in